niedziela, 9 czerwca 2024

Proste dwuskładnikowe mielone ( frytkownica beztłuszczowa)

Dzień dobry 🙂 

Czy u Was w niedzielę jest taki " odświętny" obiad czy nie przywiązujecie do tego wagi? W naszym domu w niedzielę są zawsze dwa dania - rosół,a na drugie musi być mięsko. I wiecie z bloga, że jest to różne mięso w różnej formie. Ja będąc na diecie, także nie porzuciłam definitywnie mięsa. Jest go oczywiście mniej, ale lubię od czasu do czasu zjeść konkret. Oczywiście nie jest to mięsko w panierce i to smażone. I gdy zastanawiałam się jak przyrządzić mielone dla siebie, zajrzałam do szafki a tam czekała na swoją kolej marcheweczka w puszce. Postanowiłam ją wykorzystać i tak powstały proste a jakże aromatyczne dwuskładnikowe mielone z przyprawą curry, którą uwielbiam. Ja podałam je tak jak na zdjęciu, ale jeśli nie musicie liczyć kalorii proponuję,aby na 2 minuty przed wyjęciem kotletów obłożyć serem żółtym i pozwolić mu się roztopić, mniam! Zapraszam na obiad!




1 duża pierś z kurczaka - 280 g

1 mała puszka marchewki konserwowej 

Szczypta soli i pieprzu 

1/4 łyżeczki curry mielonego 

1/4 łyżeczki czosnku granulowanego 


Mięso umyć, osuszyć. Pokroić z grubsza i przełożyć do blendera z ostrzami. Zmielić. Można także użyć maszynki do mięsa lub posiekać nożem ( kiedyś tak robiłam i wychodzi ciekawa tekstura).

Przełożyć do miski. A do blendera przełożyć odsączoną z zalewy marchewkę i także zmiksować.

Dodać do mięsa wraz z przyprawami i dokładnie wydobyć masę mięsną. Podzielić na 4 porcję i uformować kotlety na kształt cygara. 

Dno frytkownicy wyłożyć papierowy wkład ( lubię blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia) i ułożyć cygara. Nastawić 200 st ( piekarnik wcześniej rozgrzać) i piec kotlety 20 minut w obu sprzętach. W połowie pieczenia waro mięso obrócić. Smacznego.








45 komentarzy:

  1. Musi być bardzo pyszne :) U mnie mięsko jest podstawą diety :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że tym razem udało mu się stworzył przepis, który i Tobie się przyda. Bardzo dziękuję za komentarz i odwiedziny 🙂

      Usuń
  2. Bardzo fajny przepis. Chyba go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadam, ale dla wielu osób na pewno jest to pyszne danie. Pozdrawiam serdecznie Moniko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może następny przepis będzie Ci odpowiadać 😘 bardzo dziękuję za odwiedziny,pomimo natłoku zajęć 😍

      Usuń
  4. Ja nie jem mięsa. U mnie dziś kotlety z kalafiora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepięknie, na pewno jest to smaczne danie.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też w niedzielę dwa dania, ciekawy przepis.Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i również serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  7. Efektowne, a ja kocham marchewkę <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne mielone, ja bardzo lubię dodawać do mielonych różne warzywka ^_^ U mnie w niedziele nie ma dwóch dań, jeszcze jak mieszkałam u rodziców to tak w większość niedziel był rosół i np. na drugie danie kotlet lub rolady i kluski :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w sumie takie wypasione dwa dania są w niedzielę o święta,w tygodniu tylko jedno danie. Chyba że jest zupa warzywna, to wtedy jakieś naleśniki czy placki ziemniaczane. Bo jak jest treściwa zupa,do tego chleb to tylko jedno danie jest. Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  9. No pyszności!! Chętnie spróbuję, bo uwielbiam marchewkę i curry. Zaczęłam się nawet zastanawiać nad tą frytkownicą, ale mąż mnie zgasił, bo zapytał gdzie to będzie stało...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też ten problem, że nie ma gdzie trzymać, ale ze względu na moją dietę jakoś znaleźliśmy miejsce. I mąż został fanem kiełbasy robionej w tym sprzęcie 😉

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  10. Sama lubię kombinować przy jedzonku,więc takie podpowiedzi szybko przygarniam:)
    Bardzo proste, niewielka zmiana a całkiem nowe mielone. Super!
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że mogłam Cię zainspirować. Mam nadzieję że kotleciki będą smakować. Serdecznie zapraszamy 😘

      Usuń
  11. u mojej mamy zawsze są dwa dania w weekend:) u mnie jedno, dziś leczo. Pyszne te kotleciki!

    OdpowiedzUsuń
  12. U nas rzadko bywają dwa dania. Jakoś tak wychodzi, że żadne z nas nie ma na nie ochoty. Twoje kotlety wyglądają znakomicie i z pewnością się pokuszę. Lubię nowości. Chciałam napisać do Ciebie e-mail, ale nie znalazłam adresu. Zadam Ci kolejny raz (jeśli możesz odpowiedzieć) pytanie o frytkownicę. Zainteresowaliśmy się i bardzo odpowiada nam ten sprzęt. Mąż wyszukuje w necie takiej z powłoką ceramiczną. Jest ich co niemiara. Może Twoja jest taka. Lepiej kupić coś sprawdzonego, a Ty jesteś zadowolona więc Cię niepokoję. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pod wcześniejszym pytanie od Ciebie też odpowiedziałam, ale żaden problem jeszcze raz napiszę. Ja mam dokładnie taki sprzęt: Frytkownica beztłuszczowa Philips OVI HD 9100/80 AirFryer smażenie i pieczenie.

      Usuń
  13. Witam Cię serdecznie 🖐👦
    Twoja propozycja przygotowania dania jest niezwykle ciekawa, a zarazem kreatywna. Ja dzisiaj miałem kotleciki z brokułów i z serem mozzarella. Uwielbiam bardzo takie kotleciki mielone w różnych formach przyrządzenia. W diecie również są doskonałe kotlety mielone pieczone w piekarniku. Mniej tłuszczu, mniej kalorii, a przede wszystkim smaczne. Sam nie raz takowe kotleciki robię.
    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha, ściskam Cię mocno 🥰🤗💖

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także robię w piekarniku mielone, ale dla jednej osoby mało opłacalne odpalać piekarnik, dlatego zainwestowaliśmy w ten sprzęt.
      A Twoje kotleciki brzmią rewelacja!
      Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  14. Oj tak, u nas też w niedzielę zawsze musi być bardziej uroczysty dzień. To jedyny dzień, gdy możemy zjeść rodzinnie i cieszyć się swoim towarzystwem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam właśnie też taki cel przyświeca jeśli chodzi obiad w niedzielę czyli rodzinny obiad. Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  15. uwielbiam mielone mogę jeść codziennie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Smakowicie. Też chętnie robię proste mielone, ale częściej z indyka.

    OdpowiedzUsuń
  17. U mnie w niedzielę zawsze obiad zarezerwowany dla tego dnia :) Albo rosół, albo schabowy, albo mielony na wypasie. To znaczy, zawsze tak było, teraz robię szybkie obiady. Chyba, że mąż ma wolną niedzielę, to wtedy mogę pokombionwać w kuchni :) Synuś nie zawsze da zrobić obiadek :D Świetna, bardzo apetyczna inspiracja! Muszę w końcu zakupić tę frytkownicę :D Skutecznie mnie do tego motywujesz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam to. Moja pierworodna też czasem nie dawała ugotować a czasem zjazd 😉
      Cieszę się że mogłam podpowiedzieć 🥰

      Usuń
  18. Zdrowsza wersja mielonych. Na pewno skorzystam z propozycji.

    OdpowiedzUsuń
  19. A propos karpatki (alpejki?): No w tym roku już się nie da tego zrobić (chyba że rzutem na taśmę pojedziesz w wysokie góry w Słowenii ;-D). Ale naprawdę warto aromatyzować kremy do ciast bzowym aromatem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba w góry już nie zdążę, ale będę pamiętać w przyszłym roku o tych aromatach 🙂

      Usuń
  20. This is my first time visiting your blog. this is very good, keep writing. I also wrote something on my blog.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you very much, I will be happy to visit your blog.

      Usuń