Dzień dobry 🙂
Przed nami weekend, zazwyczaj mamy wtedy więcej czasu na gotowanie i potem delektowanie bez pośpiechu. I na taki czas polecam Wam serdecznie deser na bazie truskawek, buraczka oraz skyru i mleczka kokosowego. Raj dla podniebienia a to tego nieźle się prezentuje, prawda? A i o równie ważne jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Jedynie cierpliwość jest wystawiana na ciężką próbę 🫣 pięknie zapraszam!
1 galaretka cytrynowa bez cukru+ 250 ml wrzątku
300 g skyru naturalnego
1 puszka mleczka kokosowego schłodzonego przynajmniej dobę w lodówce
100 g ugotowanego buraka
330 g truskawek mrożonych , w sezonie oczywiście świeże mogą być
1 czubata łyżeczka żelatyny
3-4 łyżki erytrolu
15 g wiórków kokosowych
100 g zielonego winogrona
Galaretkę rozpuścić w wrzątku. Zostawić do ostygnięcia,a następnie przelać do płaskiego naczynia i zostawić do stężenia. Gotową galaretkę pokroić w nieduża kostkę.
Do rondelka przełożyć truskawki, dodać 1/4 szklanki wody oraz 3 łyżki erytrolu. Zagotować do rozpadnięcia owoców. Pod koniec gotowania dodać pokrojonego buraka. Zdjąć z ognia i zmiksować.
Do garnka dodać wcześniej namoczoną w 2 łyżkach żelatynę i dokładnie wymieszać do połączenia. Przelać po równo do słoiczków lub szklanek. Zostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki.
Z mleczka kokosowego wyjąć stałą część i zmiksować. Dodać skyr, erytrol oraz wiórki i zmiksować do połączenia.
Na pierwszą warstwę wyłożyć kokosowy krem. Dodać kawałki winogrona i pokrojoną galaretkę. Smacznego.
Z podanych składników wyszły mi 4 porcję po około 249 kcal jedna sztuka.
Świetnie wygląda, oryginalny przepis, skyru jeszcze nie próbowałam, pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSkyr serdecznie polecam, są nawet owocowe. Również serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńUwielbiam tego rodzaju deserki.
OdpowiedzUsuńJa także 😀
UsuńJaki pyszny deser. Mniam mniam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😘
Usuńmuszę taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam 🙂
UsuńŚwietnie wyglądają, tak delikatnie i lekko. Idealne na te ciepłe dni:) a cierpliwość? Udało się, jesteś cierpliwa🫠 a efekt super!
OdpowiedzUsuńBuziaki:)
Pięknie dziękuję za miłe słowa 😘
UsuńTen buraczek jak musi podkreślać smak tej truskawki, super deserek :)
OdpowiedzUsuńTak, że tak powiem uwypukla jej smak. Pięknie dziękuję 😘
Usuńpyszności :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😘
UsuńDeserki naprawdę ładnie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję 😘
Usuńwygląda bardzo efektownie
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńSkoro już tak pięknie wygląda to jak dopiero musi smakowa!!
OdpowiedzUsuńMożna zrezygnować z mleczka kokosowego? Za tym akurat niezbyt przepadam...
Oczywiście, można dodać więcej skyru lub jogurt naturalny lub serek na sernik. Pełna dowolność. Ja mam zapas mleczka, więc trzeba go jakoś wykorzystać.
Usuń😍👌
OdpowiedzUsuń😁😁😁
UsuńAle super przepis - z burakiem! Moje buraczki, sponiewierane przez deszcze, na razie wyglądają nędznie, ale gdy już będą "do konsumpcji" to spróbuję przemycić je w takim deserze dla Matyldzi (bo nie chce ich w ogóle jeść, nicpota!)
OdpowiedzUsuńNo dzieciaki coś mają że nie lubią buraka. U mnie jedna zje, druga nie. Ale barszczyk obie bardzo lubią 😉
UsuńBardzo dziękuję za miłe słowa 😘
Deser wygląda smakowicie 🍓
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😘
Usuń