wtorek, 11 czerwca 2024

Orkiszowe drożdżówki z truskawkami

Dzień dobry w nowym tygodniu 🤗

Zapraszam Was dziś na drożdżówki w lżejszej wersji. Od ponad 4 miesięcy nie piekłam drożdżówek,a nie jadłam dokładne od 4... ale już tak mi się tęskniło za pieczeniem i zjedzeniem takiej drożdżówki, że zakasałam rękawy i całkiem nieźle się udało. Jedna taka drożdżówka to około 215 kcal, czyli ponad 100 kalorii na każdej sztuce zaoszczędził i jestem strasznie z siebie i tych bułeczek dumna. Zamroziłam sobie wszystkie i każdego ranka wyjmuje i będę przez kolejne 14 dni zabierała do pracy na drugie śniadanie. A Wy się skusicie na taką bułeczkę? Serdecznie polecam 😍 

P.s. jeśli macie ochotę można zrobić lukier lub posypać cukrem pudrem, ale wtedy kaloryczność się zwiększy.




650 g mąki orkiszowej jasnej 

100 g masła roślinnego 

2 jajka rozm. M

250 ml mleka 1,5%

1 opakowanie drożdży instant 

50 g cukry trzcinowego 

Szczypta soli 

220 g truskawek - waga bez szypułek 


Masło rozpuścić i ostudzić. Mleko lekko podgrzać.

Do dużej miski przełożyć mąkę, drożdże oraz cukier oraz szczyptę soli. Wymieszać.

Jajka rozstrzepać i dodać do miski. Wlać także mleko, wymieszać.

Następnie dodać masło i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Będzie także lekko klejące.

Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Po tym czasie ponownie lekko zagnieść i podzielić na 15 porcji po około 75 g. Każda porcję uformować w kulkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dno szklanki zanurzyć w mące i nacisnąć każdą bułkę,aby zrobiło się zagłębienie na truskawki.

Nadmiar mąki z bułeczki delikatnie oczyścić. Nałożyć po 3-4 połówki truskawek. Odstawić na kolejne 20 minut.

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st piekarnik góra - dół. Piec 20 minut do ładnego zrumienienia. 

Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.

Z podanych składników wychodzi 15 sztuk bułeczek po około 215 kcal jedna.








29 komentarzy:

  1. Apetycznie wyglądają, kocham wszelkie drożdżówki, pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję,ja także uwielbiam wszelkie drożdżówki 😍 gorące uściski 🙂

      Usuń
  2. Wyglądają przepysznie. Przepis zapisałam, dziękuję 🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Hejka dzięki za przypomnienie ...piekę zazwyczaj jesienią i zimą...ale takie drożdżówki z chęcią na teraz...ja do drożdżaka nie daje masła, olej tak... Truskawki czemu nie, skoro sezon na nie trwa..pychota.smacznego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja osobiście uważam, że każda pora jest dobra na drożdżówki 😉😍

      Usuń
  4. Zjadłabym taką drożdżówkę. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha :) zjadłabym od razu kilka :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym z apetytem ^_^ Ja czasami sobie piekę właśnie czegoś więcej i mrożę i potem mogę sobie zabrać, a nie kupować ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też tak często robię, mamy świadomość co rzeczywiście jest w środku, ile cukru, tłuszczu itd.

      Usuń
  7. No proszę, smak nadal pyszny, a jak się zje wszystkie piętnaście, to ponad 1500 kalorii mniej!!! Buziaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie pyszności. A ja już nie pamiętam kiedy piekłam. Pozdrawiam serdecznie 💕

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Może uda Ci się w najbliższym czasie coś upiec 🙂

      Usuń
  9. Wspaniała propozycja! Musze skorzystać.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe drożdżówki. Bardzo apetycznie one prezentują się 👦👌
    Pozdrawiam Cię cieplutko i serdecznie 🖐😊

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, brzmi pysznie i zdrowo! Gratuluję powrotu do pieczenia drożdżówek po dłuższej przerwie. Ja wczoraj też wróciłam do drożdżówki, upeoklam bułeczki z jagodami ale coś mi nie wyszły tak jak powinny :( będę próbować jeszcze raz :)

    OdpowiedzUsuń