środa, 17 lutego 2021

Razowe pierogi z kapustą i marchewką

Dzień dobry:)

Czy są tutaj osoby lubiące pierogi? ja wprost uwielbiam! Oczywiście te mamine ruskie były najlepsze. Ja staram się aby moje były równie smaczne. Ale częściej sięgam po inne farsze, zwłaszcza teraz. Gdy robię dla siebie to robię z ciemnej mąki i z warzywami. Dla moich córuś i męża oczywiście z kapustą i mięskiem. 

Słowo się rzekło, że  moje pierogi są z ciemnej mąki więc zapraszam na taki właśnie przepis. Ciasto z mąki razowej. Ciasto z takiej mąki jest troszkę inaczej i ostrożnie należy dodawać wodę, bo mąka różnie ją wchłania. Do ciasta farsz z kapusty białej i marchewki i przepyszne i lekkie pierogi gotowe. Z podanych składników wyszło mi 31 pierożków po 50 kcal jeden. Świetnie smakują z kiełkami. Serdecznie polecam:)





Farsz:

400 g kapusty białej 

140 g marchewki 

100 g pora

2 łyżki oleju rzepakowego 

1 łyżka słodkiego sosu chili 

Sól pieprz do smaku 

Ciasto:

320 g mąki razowej 

2 łyżki oleju 

Ok. 300 ml gorącej wody 


Farsz :

Do pojemnika blendera z ostrzami przełożyć białą kapustę i zmiksować. To samo zrobić z marchewką i porem. Rozgrzać olej na patelni i wrzucić wszystkie warzywa. Dusić warzywa do miękkości. Doprawić solą i pieprzem oraz sosem chili. Wymieszać.  Po 2 minutach zdjąć z ognia.  Ostudzić. 

Ciasto:

Do miski przełożyć mąkę, dodać olej i stopniowo wlewać wodę. Wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 20 minut. 

Wykonanie:

Ciasto rozwałkować, ale niezbyt cienko, bo będzie się rwać przy klejeniu pierogów. Wycinać kółka o średnicy 9 cm. Nakładać po łyżce farszu i lepić pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2- 3 minuty od wypłynięcia. 

Smacznego!








12 komentarzy:

  1. Uwielbiam pierogi, ale brakuje mi trochę zapału, żeby je zrobić :D Nie próbowałam jeszcze z mąki razowej, muszę się wreszcie odważyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu ja pierogi to tak raz w miesiącu robię, zazwyczaj w sobotę bo wtedy mam wolne. Na tą sobotę też mam zaplanowane pierożki:)

      Usuń
  2. o kurcze:D pierwszy raz widzę takie cudo:) ten kolor ciasta mega mi się podoba:D:D:D jadłabym^^ a farsz także przemawia do mnie:) obserwuję z miłą chęcią i zapraszam serdecznie do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję z pewnością zajrzę. A pierogi z takim ciastem są bardzo sycące.

      Usuń
  3. Świetne, chętnie bym zjadła 🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak! Pierogowe love <3
    Świetny przepis na zdrowszą wersję pierożków - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pierogi :) Twoje wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń