środa, 3 lutego 2021

Sos warzywno-pomidorowy

Witajcie:)

Jaka pogoda u Was? U mnie jest paskudnie...wilgotno, ponuro krótko mówiąc zgnilizna...Dlatego trzeba jakoś humor sobie poprawić....A najlepiej zrobić to przy pomocy zdrowego jedzonka. Proponuję więc Wam pełen smaku sos na bazie warzyw i passaty pomidorowej. Przygotowuje się go prosto i szybko. Na zdjęciu sos podany jest z makaronem razowym, ale możecie ugotować do niego ryż, kaszę czy zjeść z ciemnympieczywem. Ja dzisiejszą porcję zjadłam z makaronem z cukinii. Smakowało zaskakująco dobrze i jest bardzo sycące. A o to przecież chodzi w walce z nadwagą aby jeść zdrowo i się najadać. Z podanych składników wyszło mi prawie 1400 g sosu. Dlatego poporcjowałam go i zamroziłam w woreczkach strunowych. Gdy potrzebuje wyjmuję woreczek i cieszę się zdrowym, kolorowym posiłkiem. Zapraszam:)




200 g marchewki 

1 cebula

100 g selera naciowego 

1 papryka czerwona 

50 g czarnych oliwek 

700 ml passaty pomidorowej

200 ml wody

2 łyżki oleju 

2 ząbki czosnku 

1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej 

1 łyżka pieprzu 

1/2 łyżeczki płatków chili 

Sól do smaku 


Wszystkie warzywa pokroić w małą kostkę. W rondlu rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać mielona papryka. Przesmażyć 30 sekund, dodać marchewkę i seler. Po kolejnych 3-4 minutach dodać paprykę. Smażyć warzywa kolejne 3 minuty, po czym dodać passatę i wodę. 

 Zmniejszyć ogień i dusić aż warzywa będą miękkie. Na 2 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone oliwki, sól, pieprz i płatki chili. Zagotować. Smacznego!


100 g sosu 45 kcal. 






2 komentarze:

  1. Pyszne, kolorowe i zdrowe danie :) U mnie też ponuro, więc chociaż na talerzu kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie wygląda pysznie :) U mnie pada deszcz :) Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń