Dzień dobry 🙂
Zaczynamy nowy tydzień i według prognoz ma być ciepły i słoneczny. Ja się cieszę z takiego stanu rzeczy,w końcu mamy lato, wakacje niech trochę tego ciepełka będzie,bo nim się obejrzymy znowu będzie szaro i ponuro. Wiadomym jest, że w takie dni szukamy różnych sposobów na ochłodę. A to kawa mrożona,a to woda z cytryną i miętą lub ogórkiem zielonym,a czasem są to lody. No dobra nie oszukujmy się stale są to lody. Chociaż pewnie nie uwierzycie,ale ja na takie z lodziarni pozwalam sobie raz na 3 tygodnie i to jedna porcję. I o dziwo nawet bardzo nie odczuwam ich braku, co jest dla mnie zaskoczeniem bo uwielbiam lody nieposkromioną namiętnością. Co prawda nie wiem jak to będzie na urlopie, ale teraz się trzymam i jest ok. Jestem jednak łasuchem i lubię dobre słodkie dania. Ale i na to jest sposób. Tym razem na warsztat do odchudzania wzięłam lody. Nie jest to oczywiście trudne,bo sorbety istnieją od zawsze,a w domowych lodach śmietankę można zastąpić i jest git. Ja zrobiłam błyskawiczną wersję czyli mrożone owoce, jogurt i erytrol i raz dwa były gotowe lody. Jeśli jesteście ciekawi co było dalej serdecznie zapraszam na przepis 🙂
170 g mrożonych truskawek
200 g wegańskiego jogurtu kokosowego
1 łyżka erytrolu zmielonego na puder
1 łyżka soku z cytryny
Owoce wyjąć na blat, zostawić w miseczce na 5 minut.
Następnie przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami, dodać jogurt, erytrol oraz sok z cytryny i miksować aż masa będzie kremowa.
Podawać od razu. Smacznego.