Dzień dobry 🙂
Dziś zapraszam na przepis, który wykorzystuje wszelki nadmiar białek. Po tłustym czwartku na pewno parę sztuk zostało,a może i po jakiś ciasteczkach? Ja upiekłam babeczki na samych białkach i to w dużej ilości, ponieważ to były babeczki do pracy, na urodziny,te w grudniu 😉przepis trochę opóźnienony, ale jest. Babeczki wyszły puchate i smakowite, tak przyjemniej twierdzą moi współpracownicy 😁 jeśli jesteście ciekawi to zapraszam dalej 🙂
8 białek
350 g mąki pszennej
50 g kawy zbożowej
150 ml oleju
200 ml mleka
200 g cukru drobnego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 banana
Szczypta soli
W misce wymieszać mąkę z kawą oraz proszkiem do pieczenia.
Do dużej miski przełożyć białka, dodać sól i ubijać na pianę ( jak przy biszkopcie lub bezie).
Następnie stopniowo dodawać cukier i mieszać do jego rozpuszczenia.
Stale miksując dodawać olej, następnie mleko i na koniec przesiać mąkę. Dokładnie wymieszać.
Foremki do babeczek wyłożyć papilotkami i nakładać po czubatej łyżce ciasta. Do każdej babeczki włożyć plaster banana. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 25 minut,do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Smacznego.
Uwielbiam wszelkie babeczki i desery z bananami. :)
OdpowiedzUsuńTo jest nas dwie,bo ja także 😀
UsuńWow, jeszcze nie jadłam takich babeczek.
OdpowiedzUsuńSą proste i szybkie, więc polecam 😍
UsuńMniam wyglądają przepysznie! Zapisuję i chętnie kiedyś zrobię :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło 🙂
UsuńPychotki lubię połączenie banana z czekoladą
OdpowiedzUsuńBanan w wypiekach super się sprawdza.
UsuńUrocze babeczki :) muszę kiedyś spróbować na samych białkach, bo wyglądają kusząco :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Zachęcam, wychodzą puchate i to kolejny pomysł na wykorzystanie białek 😀
UsuńMusiały być pyszne, ciekawie wyglądają, pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
Usuń❤
OdpowiedzUsuń🤩🤩🤩
UsuńNa święta, ale i na co dzień do kawki idealne.
OdpowiedzUsuńDokładnie!
UsuńPoproszę takie trzy na jutrzejsze śniadanie :)
OdpowiedzUsuńBierz sześć, dla męża też 😍
UsuńJak fajnie i smakowicie one wyglądają ^_^
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńNie mogę oglądać i czytać Twoich wpisów wieczorami, bo robię się głodna :)
OdpowiedzUsuńOj tam,oj tam 😀
Usuńale fajnie wyglądają
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńŚwietne bez dodatków ale w razie potrzeby to i pokombinować z kremikiem można:)
OdpowiedzUsuńSuper!!!
Dokładnie i wtedy będą na wypasie 🤩
UsuńWitam Cię serdecznie 🖐😊
OdpowiedzUsuńKolejny znakomity sposób przygotowania babeczek. Sposób wykorzystania banana również mi się bardzo podoba. Wyglądają babeczki extra 👍💕🙂
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🖐🙎♂️🥰💕
Serdecznie dziękuję za tak miłe słowa i odwiedziny. Cóż mogę powiedzieć, staram się jak mogę 😀
UsuńO rany, ale mi smaku narobiłaś 🤩 idealnie połączenie 😁
OdpowiedzUsuń