Dzień dobry 🙂
Do świąt zostało dwa tygodnie, więc myślę że pora zacząć wstawiać jakieś świąteczne pyszności. Na pierwszy ogień idzie szyneczka z solanki. Wyszła naprawę krucha i smakowita. Mój mąż był bardzo zadowolony z takiego mięska. Może i dla Was się sprawdzi? Serdecznie polecam 🙂
Ok. 1 kg szynki w kawałku bez kości
1 litr wody
1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
1/2 łyżeczki chili w płatkach
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
65 g grubej soli morskiej
Mięso umyć i osuszyć.
Do rondelka wlać wodę, dodać paprykę, chili oraz liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Zdjąć z ognia i dodać sól. Wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia.
Do miski lub zamykane pojemnika przełożyć mięso, wlać wodę i wstawić do lodówki na 48 godzin. Co 12 godzin mięso obrócić.
W dniu pieczenia wyjąć z wody i dokładnie osuszyć. Odłożyć na godzinę aby nabrało temperatury pokojowej.
Przełożyć do formy do zapoznania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st,piec godzinę. Wyjąć i ostudzić. Podawać na zimno.
Smacznego.
Moja mama też taką robi na święta 🙂
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 🤩
UsuńRewelacyjne wygląda, jeszcze nie wiem czy będę szynkę robic, pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, jeszcze jest czas aby podjąć decyzję 😁
UsuńMój mąż z chęcią pojadłby takiej szyneczki.
OdpowiedzUsuńMężowie lubią takie smakołyki 😀
UsuńAle pyszności! Super przepis na wielkanocny stół. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
UsuńWarto znać taki przepis
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam 😉
UsuńWspaniała ta szynka Ci wyszła, idealna i apetyczna :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, jestem z niej bardzo zadowolona 😁
UsuńWygląda wspaniale!!
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję 🙂
Usuńdomowe wędliny najlepsze!!!
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję 🙂
UsuńMmmm wygląda smakowicie. Śniadanko z taką domową wędliną musi smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń