Dzień dobry 🙂
Dziś obiad na bogato, pieczeń z mięsa wieprzowego i indyka, owinięta plastrami włoskiej szynki. Smakowicie i jakby ekskluzywnie 😉 jeśli rozbudziła Wasze kubki smakowe to zapraszam na przepis 🙂
550 g łopatki bez kości
370 g piersi z indyka
1 cebula
2 łyżki oleju
Sól pieprz do smaku
1 łyżeczka płatków chili
6 plastrów prosciutto
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Przełożyć ją na patelnię z rozgrzanym olejem . Zrumienić ją, następnie ostudzić.
Oba mięsa umyć i dokładnie wymieszać.
Indyka posiekać nożem,a łopatkę zmielić w blenderze z ostrzami.
Do miski przełożyć mięso, dodać przyprawy oraz cebulę. Dokładnie wyrobić masę mięsną.
Małą keksówkę wysmarować masłem i wyłożyć plastrami prosciutto tak aby wystawały poza krawędź foremki. Następnie dać masę mięsną i wyrównać. Założyć na wierzch plastry szynki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około godzinę. W razie potrzeby można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, ostudzić i uwolnić z formy. Podawać na zimno. Smacznego.
Ja nie jem mięsa, ale przekażę przepis dalej.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 😘
UsuńTaką pieczeń można jeść na ciepło i na zimno. Super!
OdpowiedzUsuńDokładnie, dobra w każdym wydaniu.
UsuńCoś dla nas:) coraz częściej przygotowujemy sobie właśnie takie mięsko na kanapki. Zdecydowanie zdrowsze no i wiadomo co jest w składzie:)
OdpowiedzUsuńW takiej pieczeni są tylko przyprawy a nie kilogramy paskudnej chemii.
Super i wygląda i smakuje!
Pozdrawiam serdecznie 🌷🌷😘
Też wolę takie domowe wyroby.
UsuńSerdecznie pozdrawiam 😘🌹
Pyszności!!
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję 🙂
UsuńAch podziwiam Cię za te wszystkie pomysły i chęci do gotowania, pieczenia :)
OdpowiedzUsuńAleż sprawiłaś mi przyjemność tymi słowami 😘
Usuńnaprawdę pysznie!
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję 🙂
Usuńto musi być pyszne;)
OdpowiedzUsuńByło 😀
UsuńIdealna na obiad jak i na kanapki :-)
OdpowiedzUsuńI tak było, najpierw na obiad a reszta na kanapki.
UsuńWitam serdecznie 🖐😊
OdpowiedzUsuńPieczeń wygląda niesamowicie wspaniale i przepysznie. Coś wspaniałego do kanapek 👍🙂
Pozdrawiam Cię cieplutko i słonecznie 🤗💖
Bardzo dziękuję za miłe słowa 😘
UsuńAle kusisz. To musiało wspaniale smakować. Wypróbuję z pewnością i to niebawem. Wędliny dziś wszystkie smakują tak samo, a tu proszę na ciepło na obiad, a reszta na kanapki. Pozdrawiam serdecznie:):):)
OdpowiedzUsuńTo naprawdę dobry pomysł na obiad i do chlebka.
UsuńMusi być pyszna! 😍 Taka domowa pieczeń jest najlepsza. Zjadłabym z ogromną przyjemnością :))
OdpowiedzUsuńPrzesyłam uściski 🤗🧡
Serdecznie polecam, życzę udanego wtorku 😘
UsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂
Usuń