Dzień dobry 🙂
Święta za pasem, więc pora pomyśleć o jakimś słodkim. I ja mam dla Was babkę tulipan,no prawię tulipan bo troszkę krzywo się rozlazło ciasto. Ale w smaku to nie koliduje. Do tego ciasto jest bez białego cukru, ale oczywiście można przygotować go na cukrze. Jeśli podoba się Wam pomysł to może zainspirujecie się do upieczenia na świąteczny stół, serdecznie polecam 🙂
160 g mąki orkiszowej jasnej+ 20 g *
20 g mielonego maku
125 g erytrolu**( zmielonego na puder)
15 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kisiel wiśniowy bez cukru
130 g masła roślinnego
4 jajka rozm M
* Można użyć mąki pszennej
** Można użyć zwykłego cukru
Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę ( 160 g) wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać erytrol i ubić. Następnie partiami dodawać masło obraz mąkę i wymieszać do połączenia składników.
Przygotować 4 miski i do każdej przekładać po chochli ciasta, aż do wyczerpania.
Do pierwszej porcji dodać 2 żółtka i 20 g mąki i wymieszać do połączenia. Do drugiej części dodać żółtko oraz kakao, ponownie wymieszać. Do trzeciej porcji dodać kisiel i ostatnie żółtko i wymieszać do połączenia. Do ostatniej porcji ciasta dodać mak i wymieszać.
Następnie małą keksówkę dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą i przelać ciasto w kolejności: jasne,kakaowe,wiśniowe i makowe. Przez środek przeciągnąć nożem aż do spodu foremki.
Piec w 180 st z termoobiegiem około 50 minut,do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce. Można oblać polewą lub oprószyć zmielonym erytrolem.
Smacznego.
Zapiszę przepis i wykorzystam na święta.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i bardzo się cieszę 🤩
UsuńWygląda apetycznie i tak też smakuje. Piekę ją od lat młodości, a to znaczy od bardzo dawna 😉 u Ciebie tak pięknie wyeksponowana. Polecam. Pozdrawiam serdecznie 💕
OdpowiedzUsuńKochana na dobre słowo od Ciebie zawsze można liczyć, bardzo dziękuję 😘
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy jest ten przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😘
UsuńZnam ciasto od dawna:) kiedyś piekło się bardzo często.
OdpowiedzUsuńPięknie ułożyły się kolorki i jest super efekt!
Przytulaki dla Ciebie 🤗
Ja w sumie piekłam drugi raz,poprzednio z 10 lat temu 🥴. Gorące uściski 😘
UsuńO, super przepis. Idealny dla tych, którzy muszą ograniczać cukier i typową białą mąkę. :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio też się zaliczam do tej grupy 🤗
UsuńTo się nazywa zdrowa babka! Super przepis :)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję 😘
Usuńdo kawki na święta:D
OdpowiedzUsuńDokładnie, chociaż bez okazji też się nada 😀
UsuńCiekawy przepis, oj kusisz...
OdpowiedzUsuńNo może troszeczkę kuszę 🤩
UsuńSuper przepis, a babka wygląda doskonale. Coś słodkiego, tulipanowego dla Pani Ogrodowej :)
OdpowiedzUsuńPrawda, że pasuje do Ciebie 😀
UsuńFajnie, aż 4 kolory! Mama taką piekła, ale tylko trójkolorową.
OdpowiedzUsuńI też z pewnością pyszna była 😀
UsuńSuper wygląda, a przez ten kisiel to i musi przepysznie smakować!
OdpowiedzUsuńTak tą warstwę z kiślem i kakao najbardziej czuć w smaku.
UsuńPiękna i wyjątkowa babeczka 🧡
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :)
Serdecznie dziękuję Kasiu 🩷
UsuńSuper, wyszła idealna i żadnych mankamentów w niej nie widzę :D
OdpowiedzUsuńKochana jak zwykle jesteś dla mnie bardzo miła 🥰
UsuńTakiej babki jeszcze nie piekłam, muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam 😍
Usuń