wtorek, 26 marca 2024

Babka tulipan bez cukru

Dzień dobry 🙂

Święta za pasem, więc pora pomyśleć o jakimś słodkim. I ja mam dla Was babkę tulipan,no prawię tulipan bo troszkę krzywo się rozlazło ciasto. Ale w smaku to nie koliduje. Do tego ciasto jest bez białego cukru, ale oczywiście można przygotować go na cukrze. Jeśli podoba się Wam pomysł to może zainspirujecie się do upieczenia na świąteczny stół, serdecznie polecam 🙂




160 g mąki orkiszowej jasnej+ 20 g *

20 g mielonego maku

125 g erytrolu**( zmielonego na puder) 

15 g kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 kisiel wiśniowy bez cukru

130 g masła roślinnego

4 jajka rozm M


* Można użyć mąki pszennej

** Można użyć zwykłego cukru


Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę ( 160 g) wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać erytrol i ubić. Następnie partiami dodawać masło obraz mąkę i wymieszać do połączenia składników.

Przygotować 4 miski i do każdej przekładać po chochli ciasta, aż do wyczerpania.

Do pierwszej porcji dodać 2 żółtka i 20 g mąki i wymieszać do połączenia. Do drugiej części dodać żółtko oraz kakao, ponownie wymieszać. Do trzeciej porcji dodać kisiel i ostatnie żółtko i wymieszać do połączenia. Do ostatniej porcji ciasta dodać mak i wymieszać.



Następnie małą keksówkę dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą i przelać ciasto w kolejności: jasne,kakaowe,wiśniowe i makowe. Przez środek przeciągnąć nożem aż do spodu foremki. 

Piec w 180 st z termoobiegiem około 50 minut,do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce. Można oblać polewą lub oprószyć zmielonym erytrolem.

Smacznego.







28 komentarzy:

  1. Zapiszę przepis i wykorzystam na święta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie i tak też smakuje. Piekę ją od lat młodości, a to znaczy od bardzo dawna 😉 u Ciebie tak pięknie wyeksponowana. Polecam. Pozdrawiam serdecznie 💕

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana na dobre słowo od Ciebie zawsze można liczyć, bardzo dziękuję 😘

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam ciasto od dawna:) kiedyś piekło się bardzo często.
    Pięknie ułożyły się kolorki i jest super efekt!
    Przytulaki dla Ciebie 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w sumie piekłam drugi raz,poprzednio z 10 lat temu 🥴. Gorące uściski 😘

      Usuń
  5. O, super przepis. Idealny dla tych, którzy muszą ograniczać cukier i typową białą mąkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To się nazywa zdrowa babka! Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis, a babka wygląda doskonale. Coś słodkiego, tulipanowego dla Pani Ogrodowej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajnie, aż 4 kolory! Mama taką piekła, ale tylko trójkolorową.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super wygląda, a przez ten kisiel to i musi przepysznie smakować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak tą warstwę z kiślem i kakao najbardziej czuć w smaku.

      Usuń
  10. Piękna i wyjątkowa babeczka 🧡
    Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super, wyszła idealna i żadnych mankamentów w niej nie widzę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana jak zwykle jesteś dla mnie bardzo miła 🥰

      Usuń
  12. Takiej babki jeszcze nie piekłam, muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń