piątek, 14 października 2022

Śródziemnomorski gulasz

 Dzień dobry:)

Czasem zdarza się tak, że mój mąż na zakupach wrzuci coś do koszyka co jego zdaniem jest smaczne- najczęściej dotyczy  to nowości w danym sklepie. Jednak później okazuje się  że albo nie wie co z tym zrobić, albo mu nie smakuje...I tak było z mrożonym grillowanym kurczakiem. Napalił się, a potem okazało się ,że to nie jego smak. I nastąpiło pytanie czy do czegoś wykorzystam ten składnik. I kombinowałam i kombinowałam i udało się. Przejrzałam lodówkę, zamrażarkę i szafki i okazało się  ze mam składniki w stylu śródziemnomorskim, najogólniej mówiąc i przygotowałam coś ala gulasz  z tego co było pod ręką. Okazało się smaczne, do syta i nic się nie zmarnowało. Mam nadzieję, że i Was zainspirowałam do kuliranego recyklingu:)

P.s. okazało się, że wpis z tortem był 100 przepisem w tym roku oraz blog osiągnął 20 tys wyświetleń za co serdecznie Wam dziękuję. Bardzo mi miło, że macie ochotę tutaj zaglądać 😘





1 cebula

100 g chorizzo 

200 g grillowanego kurczaka (mrożony-  do nabycia w jednym z dyskontów)

1/2 czerwonej papryki 

3 - 4 łyżki zielonych oliwek 

2 ugotowane marchewki 

450 g mrożonych warzyw na patelnię ( u mnie włoska mieszanka)

1 puszka pomidorów 

3-4 suszone pomidory 

1 szklanka wody 

Sól, pieprz do smaku 

1/2 łyżeczki suszonego oregano

150 g cukinii 

3 łyżki oleju 


Cebulę pokroić w dużą kostkę. 

W dużym garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Zeszklić. Gdy to nastąpi dodać pokrojone w półtłustej chorizzo. Podsmażać 2-3 minuty i dodać grillowanego kurczaka ( nie rozmrażać). Dusić kolejne 2-3 minuty po czym dodać mrożone warzywa. Ich również nie rozmrażać. Zmniejszyć ogień pod kuchenka i pozwolić warzywom odtajać. 

W międzyczasie paprykę, oliwki i marchewkę pokroić. Paprykę w kostkę, oliwki na pół a marchewkę w plasterki. Cukinię również pokrojone w średniej wielkości kostkę i wszystko wrzucić do garnka. Dodać szklankę wody, przykryć pokrywką i dusić całość 15 minut. 

Do wysokiego naczynia przełożyć pomidory z puszki, dodać suszone i całość zmiksować na gładko. Przelać mieszankę do garnka, dodać wszystkie przyprawy i gotować całość jeszcze 5- 7 minut. Podawać gorące,najlepiej z ciabattą. Smacznego. 








9 komentarzy: