sobota, 1 października 2022

Ślimaczki francuskie z masłem orzechowym i czekoladą

 Witajcie:)

Jak sami pewnie zapewne zauważyliście nie było wpisu ponad 2 tygodnie, za co bardzo przepraszam! Sama nie wiem czy to bark czasu czy może brak weny i nowych pomysłów na nowe przepisy. Zaczynam się zastawiać czy lepiej by było gdyby przestać prowadzić bloga....z jednej strony było by to uczciwe wobec osób, które tu zaglądają , ale z drugiej strony nie chce tego robić bo uwielbiam prowadzić bloga i gotować oraz piec, może wena sama wróci???......naprawdę jeszcze nie wiem co zrobię, a Wy co o tym myślicie?

Póki co zapraszam na kolejny pomysł z ciasta francuskiego. Ciasteczka zrobiłam ponad miesiąc temu gdy wybieraliśmy się w plener na rowerach. Ciasteczka doskonale się przewożą, utrzymają kształt i zaspokajają ochotę na słodkie. Serdecznie zapraszam:)





1 płat ciasta francuskiego 

3 łyżki masła orzechowego 

40 g gorzkiej czekolady 

2 łyżki mleka 


Ciasto wyjąć z lodówki na 20-30 minut przed przygotowaniem deseru, aby łatwiej się z nim pracowało. 

Czekoladę drobno posiekać. 

Ciasto rozwinąć, można delikatnie rozwałkować. Na cieście równomierne rozsmarować masło orzechowe i rozsypać okruchy czekoladowe. 

Ciasto rolować równocześnie z obu stron w kierunku środka ciasta,tak aby powstały " okulary ". Pokroić na plastry o grubości 1-1,5 cm. 

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować mlekiem. Piec w 200 st około 20 minut, do ładnego zrumnienienia. Smacznego. 










10 komentarzy:

  1. Bardzo fajne ślimaczki, podoba mi się połączenie czekolady i masła orzechowego :) jeśli prowadzenie bloga nadal sprawia Ci przyjemność, to nie rezygnuj, czytelnicy zrozumieją brak weny lub czasu, to się zdarza :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana ja też robię sobie przerwy czasem dłuższe czasem krótsze, ale lubię gotować i jeśli tobie nadal sprawia radość gotowanie i blogowanie to nie porzucaj bloga, dodawaj wtedy kiedy będziesz miała czas, pomysł i ochotę :) Ślimaczki super, na przekąskę idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. myślę, że blogowanie to duża frajda, ale nikt nie wymaga by codziennie był nowy wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z masłem orzechowym jeszcze nie jadłam, na pewno kiedyś wypróbuję 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Absolutnie nie zamykaj bloga. Ja też nie zawsze mam czas na pisanie postów i robię wpisy z przerwami. A ślimaczki są super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne i niezwykle smakowite ślimaczki <3

    OdpowiedzUsuń
  7. z chęcią do herbatki bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie, robiłam podobne, ale z cynamonem. :)

    OdpowiedzUsuń