Dzień dobry:)
Dzisiaj zapraszam na naleśniczki. Ale tym razem przygotowałam je na kefirze. Gdy zabierałam się za przygotowanie okazało się, że kefirowi za 2 dni upłynie termin i postanowiłam z niego przygotować ciasto. Smak podkręciłam odrobiną mleczka kokosowego oraz wiórkami kokosowymi. I okazało się, że to strzał w 10! Naleśniczki wyszły puszyste, mega leciutkie i tak mocno kokosowe. Dziewczynki moje zjadly z dżemem truskawkowym a ja z serkiem homogenizowanym. Było przepysznie. Taka propozycja idealna na obiad lub kolację na słodko. Mam nadzieję, że wzbudziłam Wasz apetyt na naleśniczki 😁
400 g kefiru
120 ml mleczka kokosowego
30 g wiórków kokosowych
1 jajko
250 g mąki
2 łyżki erytrolu
2 łyżki oleju
100 ml wody
Kefir oraz mleczko kokosowe wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, aby produkty się ogrzały.
Do wysokiego dzbanka przelać kefir oraz mleczko kokosowe, dodać wiórki kokosowe i po raz pierwszy zblendować. Następnie dodać erytrol, jajko i ponownie zblendować. Dodać mąkę i blendować, aby w masie nie było grudek. Na koniec dodać olej i po raz ostatni wymieszać. Przykryć i odstawić na 15-20 minut.
Po tym czasie dodać 100 ml wody i dokładnie wymieszać.
Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju i wylewać ciasto bezpośrednio z dzbanka na patelnię i rozprowadzać po całej powierzchni. Gdy spodnia część się zetnie, przy pomocy łopatki obrócić na drugą stronę i dosmażyć naleśnika. Postępować w ten sam sposób do wyczerpania ciasta. Smacznego!
Super pomysł na naleśniki 👍
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Wyglądają niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCudowne naleśniki <3
OdpowiedzUsuńMuszą być bardzo aromatyczne i puszyste - mniam :D
Dokładnie tak:)
UsuńUwielbiam naleśniki, na kefirze jeszcze nie robiłam :) bardzo ciekawy pomysł do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Naprawdę zaskakująco pyszne są, takie delikatniusie:)
UsuńPycha, lubię takie aromatyczne naleśniki ^_^
OdpowiedzUsuńja też, i nawet kilka zamroziłam jak polecałaś:)
Usuń