wtorek, 4 października 2022

Kokosowe naleśniki na kefirze

Dzień dobry:)

Dzisiaj zapraszam na naleśniczki. Ale tym razem przygotowałam je na kefirze. Gdy zabierałam się za przygotowanie okazało się, że kefirowi za 2 dni upłynie termin i postanowiłam z niego przygotować ciasto. Smak podkręciłam odrobiną mleczka kokosowego oraz wiórkami kokosowymi. I okazało się, że to strzał w 10! Naleśniczki wyszły puszyste, mega leciutkie i tak mocno kokosowe. Dziewczynki moje zjadly z dżemem truskawkowym a ja z serkiem homogenizowanym. Było przepysznie. Taka propozycja idealna na obiad lub kolację na słodko.  Mam nadzieję, że wzbudziłam Wasz apetyt na naleśniczki 😁





400 g kefiru

120 ml mleczka kokosowego 

30 g wiórków kokosowych 

1 jajko 

250 g mąki 

2 łyżki erytrolu 

2 łyżki oleju 

100 ml wody



Kefir oraz mleczko kokosowe wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, aby produkty się ogrzały. 

Do wysokiego dzbanka przelać kefir oraz mleczko kokosowe, dodać wiórki kokosowe i po raz pierwszy zblendować. Następnie dodać erytrol, jajko i ponownie zblendować. Dodać mąkę i blendować, aby w masie nie było grudek. Na koniec dodać olej i po raz ostatni wymieszać. Przykryć i odstawić na 15-20 minut. 

Po tym czasie dodać 100 ml wody i dokładnie wymieszać. 

Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju i wylewać ciasto bezpośrednio z dzbanka na patelnię i rozprowadzać po całej powierzchni. Gdy spodnia część się zetnie, przy pomocy łopatki obrócić na drugą stronę i dosmażyć naleśnika. Postępować w ten sam sposób do wyczerpania ciasta. Smacznego!







8 komentarzy:

  1. Fantastyczne! Wyglądają niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne naleśniki <3
    Muszą być bardzo aromatyczne i puszyste - mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam naleśniki, na kefirze jeszcze nie robiłam :) bardzo ciekawy pomysł do wypróbowania :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha, lubię takie aromatyczne naleśniki ^_^

    OdpowiedzUsuń