Witajcie:)
I mamy niedzielę. Dzień w którym niespiesznie możemy delektować się śniadaniem z najbliższymi. Od czasu do czasu warto na takie śniadanko przygotować domowe pieczywo. Za mną od dłuższego czasu chodziły takie pyszne puchate domowe rogale. I w końcu nadarzyła się pora żeby je przygotować. Gwarancję świeżości nadaje nocne wyrastanie w lodówce. Ciasto po wyrobieniu formujemy w rogaliki, układamy na blasze i do lodówki. Następnego ranka wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed pieczeniem i potem możemy cieszyć się pachnącym pieczywem. Do tego masełko, dżem lub jajeczko na twardo. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis:)
700 g mąki typ 650
300 ml mleka
70 g masła
2 jajka rozm.L
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka w proszku
1/2 łyżeczki soli
10 g drożdży instant
1 łyżka maku
Mleko wraz z masłem umieścić w rondelku i ogrzewać do rozpuszczenia masła. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
Do dużej miski przełożyć mąkę, dodać cukier i drożdże. Wymieszać. Wsypać sól oraz mleko w proszku i ponownie wymieszać.
Wbić oba jajka i połączyć je z sypkimi skladnikami.
Następnie stopniowo dodawać mleko z masłem i wyrabiać ciasto. Zagniatać je około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Podzielić ciasto na 10 równych kawałków- u mnie wyszło po 118 g.
Każdy kawałek uformować w kulkę, która następnie rozwałkować na podłużny owalny plat, o długości około 20 cm. Zwijać wzdłuż jednego z końców boków ku górze. Naciągnąć ciasto na końcu i zawinąć pod spód. Układać na blasze wyłożoną papierem i nadać kształt rogala.
Gdy wszystkie rogale będą gotowe blachę wstawić do lodówki na całą noc.
Kolejnego ranka wyjąć z lodówki i zostawić na blacie około pół godziny aby się ogrzały.
Posmarować mlekiem i oprószyć makiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec 20-22 minuty do ładnego zrumnienienia. Wystudzić na kratce. Smacznego.
takie rogale na śniadanie to coś pysznego!
OdpowiedzUsuńŚniadanie z takimi rogalami to prawdziwa przyjemność :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Dobry pomysł, musze sobie kiedyś tak naszykować na noc ciasto i rano upiec takie wspaniałe rogale :D
OdpowiedzUsuńCudowne domowe pieczywo!
OdpowiedzUsuń