niedziela, 16 października 2022

Rogale śniadaniowe( nocne wyrastanie)

Witajcie:)

I mamy niedzielę. Dzień w którym niespiesznie możemy delektować się śniadaniem z najbliższymi. Od czasu do czasu warto na takie śniadanko przygotować domowe pieczywo. Za mną od dłuższego czasu chodziły takie pyszne  puchate domowe rogale. I w końcu nadarzyła się pora żeby je przygotować. Gwarancję świeżości nadaje nocne wyrastanie w lodówce. Ciasto po wyrobieniu formujemy w rogaliki, układamy na blasze i do lodówki. Następnego ranka wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed pieczeniem i potem możemy cieszyć się pachnącym pieczywem. Do tego masełko, dżem lub jajeczko na twardo. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis:)





700 g mąki typ 650

300 ml mleka 

70 g masła 

2 jajka rozm.L 

2 łyżki cukru 

2 łyżki mleka w proszku 

1/2 łyżeczki soli

10 g drożdży instant 

1 łyżka maku 


Mleko wraz z masłem umieścić w rondelku i ogrzewać do rozpuszczenia masła. Odstawić do lekkiego ostygnięcia. 

Do dużej miski przełożyć mąkę, dodać cukier i drożdże. Wymieszać. Wsypać sól oraz mleko w proszku i ponownie wymieszać. 

Wbić oba jajka i połączyć je z sypkimi skladnikami. 

Następnie stopniowo dodawać mleko z masłem i wyrabiać ciasto. Zagniatać je około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. 

Podzielić ciasto na 10 równych kawałków- u mnie wyszło po 118 g. 

Każdy kawałek uformować w kulkę, która następnie rozwałkować na podłużny owalny plat, o długości około 20 cm. Zwijać wzdłuż jednego z końców boków ku górze. Naciągnąć ciasto na końcu i zawinąć pod spód. Układać na blasze wyłożoną papierem i nadać kształt rogala. 

Gdy wszystkie rogale będą gotowe blachę wstawić do lodówki na całą noc. 

Kolejnego ranka wyjąć z lodówki i zostawić na blacie około pół godziny aby się ogrzały. 

Posmarować mlekiem i oprószyć makiem. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec 20-22 minuty do ładnego zrumnienienia. Wystudzić na kratce. Smacznego. 






4 komentarze:

  1. takie rogale na śniadanie to coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śniadanie z takimi rogalami to prawdziwa przyjemność :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry pomysł, musze sobie kiedyś tak naszykować na noc ciasto i rano upiec takie wspaniałe rogale :D

    OdpowiedzUsuń