Dzień dobry:)
Dzisiaj proponuję danie które może być zarówno deserem jak i na obiad czy kolację na słodko. W sumie można powiedzieć, że to racuszki ale w innej formie. Chociaż gdy przygotowuje ciasto na racuszki to jabłko dodaje zanim ciasto urośnie. Tym razem dodałam je dopiero po wyrośnięcia, tuż przed pieczeniem gofrów i smak jabłek jest wyraźniejszy.
My z córciami zjadłyśmy je na obiad,ale tak jak napisałam na początku wpisu może to być doskonały deser. Myślę , że gałka lodów i pyszna kawa dopełniłaby całości. Zapraszam:)
350 ml jogurtu naturalnego
200 g mąki
1 jajko
3 łyżki cukru
50 g masła
1 opakowanie drożdży instant
3 małe jabłka
Jogurt wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed przygotowaniem ciasta na gofry.
Masło roztopić, ostudzić.
Do miski przełożyć jogurt, dodać cukier i drożdże. Dokładnie wymieszać.
Dodać jajko i ponownie wymieszać. Przesiać mąkę i całość dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać masło i dokładnie połączy go z ciastem.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie do ciasta dodać starte jabłka i dokładnie wymieszać.
Rozgrzać gofrownicę. Nawilżyć odrobiną oleju i nakładać po łyżce ciasta lekko je rozsmarowując na płytce. Zamknąć gofrownicę i piec gofry, u mnie wystarczyły 3 minuty na gofra. Należy zrobić próbę, ponieważ czas pieczenia zależy od możliwości sprzętu.
Po wyjęciu z gofrownicy gotowe gofry układać na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.
Bardzo fajny pomysł na jedzonko o każdej porze dnia.
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
UsuńOj kusisz, kusisz! Takie domowe gofry są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńsmacznym jedzonkiem lubię kusić:)
Usuńja też długo się zbierałam do kupna i w końcu się skusiłam;)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wypieczone, nie mam gofrownicy także mogę się tylko domyślać jak są pyszne :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję:)
UsuńNarobiłaś mi ochoty na takie gofry. Nawiasem mówiąc dawno nie robiłam.
OdpowiedzUsuńMoże się zainspirujesz ?:)
UsuńZ chęcią się skuszę na takie gofry!
OdpowiedzUsuńserdecznie zapraszam:)
UsuńPysznie! Mój mąż uwielbia gofry. :)
OdpowiedzUsuńU mnie bardziej córcie, mąż to tylko z bitą śmietaną;)
UsuńCudowne! <3 Ale mi narobiłaś smaku! :D
OdpowiedzUsuńKasiu wpadaj zrobimy nową porcję:)
UsuńSuper propozycja na pyszny podwieczorek 😍 muszę kiedyś zrobić takie gofry!
OdpowiedzUsuń