środa, 19 października 2022

Gofry drożdżowe z tartym jabłkiem

Dzień dobry:)

Dzisiaj proponuję danie  które może być zarówno deserem jak i na obiad czy kolację na słodko.  W sumie można powiedzieć, że to racuszki ale w innej formie. Chociaż gdy przygotowuje ciasto na racuszki to jabłko dodaje zanim ciasto urośnie. Tym razem dodałam je dopiero po wyrośnięcia, tuż przed pieczeniem gofrów i smak jabłek jest wyraźniejszy. 

My z córciami zjadłyśmy je na obiad,ale tak jak napisałam na początku wpisu może to być doskonały deser. Myślę , że gałka lodów i pyszna kawa dopełniłaby całości. Zapraszam:)




350 ml jogurtu naturalnego 

200 g mąki 

1 jajko 

3 łyżki cukru 

50 g masła 

1 opakowanie drożdży instant 

3 małe jabłka 


Jogurt wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed przygotowaniem ciasta na gofry. 

Masło roztopić, ostudzić. 

Do miski przełożyć jogurt, dodać cukier i drożdże. Dokładnie wymieszać. 

Dodać jajko i ponownie wymieszać. Przesiać mąkę i całość dokładnie wymieszać. 

Na koniec dodać masło i dokładnie połączy go z ciastem. 

Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. 

Po tym czasie do ciasta dodać starte jabłka i dokładnie wymieszać. 

Rozgrzać gofrownicę. Nawilżyć odrobiną oleju i nakładać po łyżce ciasta lekko je rozsmarowując na płytce. Zamknąć gofrownicę i piec gofry, u mnie wystarczyły 3 minuty na gofra. Należy zrobić próbę, ponieważ czas pieczenia zależy od możliwości sprzętu. 

Po wyjęciu z gofrownicy gotowe gofry układać na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego. 








17 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na jedzonko o każdej porze dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj kusisz, kusisz! Takie domowe gofry są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka :) w takich chwilach żałuję, że nie mam gofrownicy :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też długo się zbierałam do kupna i w końcu się skusiłam;)

      Usuń
  4. Smakowicie wypieczone, nie mam gofrownicy także mogę się tylko domyślać jak są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Narobiłaś mi ochoty na takie gofry. Nawiasem mówiąc dawno nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Z chęcią się skuszę na takie gofry!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie! Mój mąż uwielbia gofry. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie bardziej córcie, mąż to tylko z bitą śmietaną;)

      Usuń
  8. Cudowne! <3 Ale mi narobiłaś smaku! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Super propozycja na pyszny podwieczorek 😍 muszę kiedyś zrobić takie gofry!

    OdpowiedzUsuń