sobota, 29 października 2022

Szarlotka na kakaowych markizach

Dzień dobry:)

I nastała Sobota:) mój ulubiony dzień, podczas które mogę dłużej pospać, przygotować ciasto i oczywiście zrobić całą masę innych domowych prac 😉 Jednakże ciasto jest punktem obowiązkowym! W zeszłą sobotę miało być ciasto drożdżowe, ale córcia otworzyła słoik z prażonymi jabłkami, który jakiś czas temu dostałyśmy w prezencie. Wykorzystała jakieś 100 ml do ryżu i reszta została. Pomyślałam, że zanim znów Ją najdzie na taki ryż, to jabłuszka się zmarnują. A tak się nie może zadziać. I pomyślam, że zrobię coś w rodzaju szarlotki ale bez pieczenia. A że w słodkiej szafce były markizy, to znalazły idealne zastosowanie jako spód ciasta. Gorące i wilgotne jabłka doskonale zmiękczają ciasteczka. Do tego wierzch ze śmietanki i serka i pyszna szarlotka gotowa. Ja udekorowałam kakao. Jako szablon użyłam szablon, który kiedyś kupiliśmy do dekorów na ścianę. Po remoncie szablon umyłam, wyparzyłam i idealne sprawdził się również w dekorowaniu dań. Czyli kolejny patent zero waste 😄

Życzę Wam udanej soboty i całego weekendu,ja znikam do swoich prac. 

Pamiętajcie, że dzisiaj należy przestawić zegarki;)





Masa jabłkowa:

800 ml prażonych jabłek

2 łyżeczki żelatyny 

Masa śmietanowa:

200 g śmietany kremówki 

200 g serka typu skandywskiego 

1 łyżka cukru pudru 

1 łyżeczka żelatyny 

sok z 1/2 cytryny

Dodatkowo:

14 kakowych markiz

8-9 biszkoptów okrągłych 

Kakao do oprószenia 

Tortownica 18 cm


Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i ułożyć markizy wypełniając całe dno. 

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i zostawić do napęcznienia. 

W międzyczasie zagotować w rondelku jabłka i dodać do nich żelatynę. Zdjąć z ognia i wymieszać do jej rozpuszczenia. Przelać do tortownicy i wyrównać. Ułożyć biszkopty i zostawić do ostygnięcia. 

Masa śmietanowa:

Żelatynę zalać 1 łyżką wody i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub  w mikrofali i lekko ostudzić. 

Do miski przelać kremówkę i wstępnie ubić ją z cukrem pudrem. Następnie dodać serek i dokończyć ubijanie. 2 łyżki masy dodać do żelatyny, wymieszać i przelać do reszty kremu. Wymieszać, aby nie było grudek.

Wylać masę na wierzch ciasta i wstawić do lodówki na 4-5 godzin,a najlepiej na całą noc. 

Przed podaniem oprószyć kakao. Można użyć szablonu, a można posypać całość. Smacznego. 










13 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda, każda z warstw jest tak apetyczna... ^_^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Iwonko, tak mnie jakoś naszło na takie kombinacje:)

      Usuń
  2. Od kilku dni chodzi za mną właśnie szarlotka, ta wygląda pięknie i bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jaka pychotka :) wygląda mega apetycznie :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka cudowna szarlotka! <3 Potrafisz tworzyć prawdziwe słodkie dzieła sztuki.
    Zjadam ją oczami i żałuję, że nie mogę spróbować - pysznie się prezentuje! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu lejesz miód na moje serce:) pięknie dziękuję za tak miłe słowa:) a na kolejną szarlotkę zapraszam jeśli będziesz w Poznaniu:)

      Usuń
  5. Pysznie wygląda. Bardzo lubię szarlotkę. :)

    OdpowiedzUsuń