Dzień dobry:)
I nastała Sobota:) mój ulubiony dzień, podczas które mogę dłużej pospać, przygotować ciasto i oczywiście zrobić całą masę innych domowych prac 😉 Jednakże ciasto jest punktem obowiązkowym! W zeszłą sobotę miało być ciasto drożdżowe, ale córcia otworzyła słoik z prażonymi jabłkami, który jakiś czas temu dostałyśmy w prezencie. Wykorzystała jakieś 100 ml do ryżu i reszta została. Pomyślałam, że zanim znów Ją najdzie na taki ryż, to jabłuszka się zmarnują. A tak się nie może zadziać. I pomyślam, że zrobię coś w rodzaju szarlotki ale bez pieczenia. A że w słodkiej szafce były markizy, to znalazły idealne zastosowanie jako spód ciasta. Gorące i wilgotne jabłka doskonale zmiękczają ciasteczka. Do tego wierzch ze śmietanki i serka i pyszna szarlotka gotowa. Ja udekorowałam kakao. Jako szablon użyłam szablon, który kiedyś kupiliśmy do dekorów na ścianę. Po remoncie szablon umyłam, wyparzyłam i idealne sprawdził się również w dekorowaniu dań. Czyli kolejny patent zero waste 😄
Życzę Wam udanej soboty i całego weekendu,ja znikam do swoich prac.
Pamiętajcie, że dzisiaj należy przestawić zegarki;)
Masa jabłkowa:
800 ml prażonych jabłek
2 łyżeczki żelatyny
Masa śmietanowa:
200 g śmietany kremówki
200 g serka typu skandywskiego
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
14 kakowych markiz
8-9 biszkoptów okrągłych
Kakao do oprószenia
Tortownica 18 cm
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i ułożyć markizy wypełniając całe dno.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i zostawić do napęcznienia.
W międzyczasie zagotować w rondelku jabłka i dodać do nich żelatynę. Zdjąć z ognia i wymieszać do jej rozpuszczenia. Przelać do tortownicy i wyrównać. Ułożyć biszkopty i zostawić do ostygnięcia.
Masa śmietanowa:
Żelatynę zalać 1 łyżką wody i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i lekko ostudzić.
Do miski przelać kremówkę i wstępnie ubić ją z cukrem pudrem. Następnie dodać serek i dokończyć ubijanie. 2 łyżki masy dodać do żelatyny, wymieszać i przelać do reszty kremu. Wymieszać, aby nie było grudek.
Wylać masę na wierzch ciasta i wstawić do lodówki na 4-5 godzin,a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem oprószyć kakao. Można użyć szablonu, a można posypać całość. Smacznego.
Na pewno jest smaczna. Dobrej soboty.
OdpowiedzUsuńDziękuję, tak wyjątkowo się udała:)
Usuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDzięki Lenko:)
UsuńPysznie wygląda, każda z warstw jest tak apetyczna... ^_^
OdpowiedzUsuńDziękuje Iwonko, tak mnie jakoś naszło na takie kombinacje:)
UsuńOd kilku dni chodzi za mną właśnie szarlotka, ta wygląda pięknie i bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńZapraszam następnym razem:)
UsuńO jaka pychotka :) wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Madziu ślicznie dziękuję:)
UsuńJaka cudowna szarlotka! <3 Potrafisz tworzyć prawdziwe słodkie dzieła sztuki.
OdpowiedzUsuńZjadam ją oczami i żałuję, że nie mogę spróbować - pysznie się prezentuje! :D
Kasiu lejesz miód na moje serce:) pięknie dziękuję za tak miłe słowa:) a na kolejną szarlotkę zapraszam jeśli będziesz w Poznaniu:)
UsuńPysznie wygląda. Bardzo lubię szarlotkę. :)
OdpowiedzUsuń