Dzień dobry:)
Dzisiaj częstuje klasycznym daniem czyli łazanki z kapustą, mięsem oraz grzybami. Ale aby dopełnić pyszności tego dania przygotowałam makaron domowy. Rodzinka była tak zachwycona,że mąż stwierdził,że sama się wkopałam tym makaronem i że od dzisiaj tak właśnie chcą łazanki 😉
Wystarczy pominąć mięso i takie łazanki,z samą kapustą i grzybami idealnie sprawdzą na wigilijny stół. Ja tak w zeszłym roku zrobiłam.
Ciasto na makaron:
350 g mąki
2 jajka rozm. L
1 łyżeczka soli
50 ml letniej wody
Farsz:
450 g kapusty kiszonej z marchewką
15 g grzybów suszonych + 1 szklanka przegotowanej wody
500 g mięsa mielonego z szynki
3 listki laurowe
3 ziela angielskie
3 goździki
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
Ciasto na makaron:
Do miski przełożyć mąkę, dodać sól, wymieszać. Wbić jajka i mieszać aż ciasto będziesz się kleić. Jeśli jest zbyt suche dodać wodę i zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć na pół godziny.
Po tym czasie podzielić na 2 części. Każdą cienko rozwałkować i podzielić na paski o szerokości około 1 cm, może być ciut szerszy. Układać po kilka paseczków jeden na drugim i kroić na średniej wielkości kwadraty.
Gotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić i przelać dokładnie wodą, aby makaron się nie sklejał. Odstawić na bok.
Farsz:
Kapustę odcisnąć z soku, przełożyć do garnka, dodać liść laurowy, ziele oraz gożdzikow. Zalać wodą w takiej ilości, aby cała kapusta była przykryta. Wstawić na ogień i gotować do miękkości. Odcedzić na sicie.
Grzyby namoczyć i zostawić na 30 minut.
W międzyczasie cebule oraz czosnek pokroić drobno.
Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę wraz z czosnkiem. Zeszklić.
Grzyby drobno pokroić i dodać na patelnię. Podsmażać 2 minuty i dodać połowę wody w której moczyły się grzyby. Dusić do odparowania płynu.
Gdy to nastąpi dodać mięso i dalej smażyć. Po około 10 minutach wlać resztę wody z moczenia grzybów i dusić do odparowania płynu.
Na koniec dodać kapustę. Doprawić solą, pieprzem oraz kminkiem do smaku. Dokładnie wymieszać.
Przygotowany farsz przełożyć wraz z makaronem do dużego garnka. Podgrzewać razem przez 2-3 minuty stale mieszając. Smacznego.
Dawno nie jadłam takich łazanek. Pychota.
OdpowiedzUsuńMy dosyć często jemy łazanki.
UsuńPysznie 🤤 ja robię łazanki w wersji ze słodką kapustą ale takie z kiszoną też lubię 😊
OdpowiedzUsuńja zawsze robię z kiszoną, bo u mnie takie wolą
UsuńO mniam! Pycha! <3
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam łazanek, a teraz będą za mną chodzić :D
Zapraszam Cię Kasiu na obiadek:)
Usuńz mielonym mięsem jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńTo w jaki sposób robisz? bo ja zawsze na mielonym
UsuńDawno nie robiłam łazanek. :)
OdpowiedzUsuńTo może warto się skuscić?:)
UsuńUwielbiam łazanki, zwykle jem wersję bez mięsa. Te wyglądają bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńU nas bez mięsa tylko na Wigilę
UsuńMy rzadko jemy łazanki. Kojarzą mi się głównie że świętami :)
OdpowiedzUsuńOjj dawno nie nie jadłamm takich domowych łazanek :D
OdpowiedzUsuńMi sama kapusta z makaronem by wystarczyła, ale moim mężczyźni ucieszyliby się z mięska
OdpowiedzUsuńulubione danie mojej córki
OdpowiedzUsuń