sobota, 22 października 2022

Łazanki z kapustą i mięsem z domowym makaronem

Dzień dobry:)

Dzisiaj częstuje klasycznym daniem czyli łazanki z kapustą, mięsem oraz grzybami. Ale aby dopełnić pyszności tego dania przygotowałam makaron domowy. Rodzinka była tak zachwycona,że mąż stwierdził,że sama się wkopałam tym makaronem i że od dzisiaj tak właśnie chcą łazanki 😉

Wystarczy pominąć mięso i takie łazanki,z samą kapustą i grzybami idealnie sprawdzą na wigilijny stół. Ja tak w zeszłym roku zrobiłam. 




Ciasto na makaron:

350 g mąki 

2 jajka rozm. L

1 łyżeczka soli 

50 ml letniej wody 

Farsz:

450 g kapusty kiszonej z marchewką 

15 g grzybów suszonych + 1 szklanka przegotowanej wody 

500 g mięsa mielonego z szynki 

3 listki laurowe 

3 ziela angielskie 

3 goździki 

1 cebula 

2 ząbki czosnku

3 łyżki oleju 



Ciasto na makaron:

Do miski przełożyć mąkę, dodać sól, wymieszać. Wbić jajka i mieszać aż ciasto będziesz się kleić. Jeśli jest zbyt suche dodać wodę i zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć na pół godziny. 

Po tym czasie podzielić na 2 części. Każdą cienko rozwałkować i podzielić na paski o szerokości około 1 cm, może być ciut szerszy. Układać po kilka paseczków jeden na drugim i kroić na średniej wielkości kwadraty. 

Gotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić i przelać dokładnie wodą, aby makaron się nie sklejał. Odstawić na bok. 

Farsz:

Kapustę odcisnąć z soku, przełożyć do garnka, dodać liść laurowy, ziele oraz gożdzikow. Zalać wodą w takiej ilości, aby cała kapusta była przykryta. Wstawić na ogień i gotować do miękkości. Odcedzić na sicie. 

Grzyby namoczyć i zostawić na 30 minut. 

W międzyczasie cebule oraz czosnek pokroić drobno. 

Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę wraz z czosnkiem. Zeszklić. 

Grzyby drobno pokroić i dodać na patelnię. Podsmażać 2 minuty i dodać połowę wody w której moczyły się grzyby. Dusić do odparowania płynu. 

Gdy to nastąpi dodać mięso i dalej smażyć. Po około 10 minutach wlać resztę wody z moczenia grzybów i dusić do odparowania płynu. 

Na koniec dodać kapustę.  Doprawić solą, pieprzem oraz kminkiem do smaku. Dokładnie wymieszać. 

Przygotowany farsz przełożyć wraz z makaronem do dużego garnka. Podgrzewać razem przez 2-3 minuty stale mieszając. Smacznego. 







16 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam takich łazanek. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie 🤤 ja robię łazanki w wersji ze słodką kapustą ale takie z kiszoną też lubię 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam! Pycha! <3
    Dawno nie jadłam łazanek, a teraz będą za mną chodzić :D

    OdpowiedzUsuń
  4. z mielonym mięsem jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam łazanki, zwykle jem wersję bez mięsa. Te wyglądają bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. My rzadko jemy łazanki. Kojarzą mi się głównie że świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojj dawno nie nie jadłamm takich domowych łazanek :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mi sama kapusta z makaronem by wystarczyła, ale moim mężczyźni ucieszyliby się z mięska

    OdpowiedzUsuń
  9. ulubione danie mojej córki

    OdpowiedzUsuń