czwartek, 27 października 2022

Barszcz ukraiński by Monika

Dzień dobry:)

Co powiecie ma pyszną, aromatyczną i pięknie wyglądającą zupę?  Jest odpowiedzieliście trzy razy tak, to zapraszam na barszcz ukraiński w mojej wersji. Wykorzystanie fasoli z puszki bardzo skraca przygotowanie obiadu. Co w obecnym czasie nie jest bez znaczenia. Dlatego jeśli nie macie pomysłu na najbliższy obiad ,to służę pomocą🙂




2- 3 skrzydełka z kurczaka 

4 średnie buraki 

2 duże marchewki 

1 pietruszka

1/4 selera

8 cm pora 

4 średnie ziemniaki 

2 puszki białej fasoli 

1 łyżka koncentratu pomidorowego 

2 łyżki koncentratu z buraków 

2 liście laurowe 

4 ziela angielskie 

4 ziarenka pieprzu 

3 litry wody 

Sól do smaku 



Mięso umyć i osuszyć. Przełożyć do garnka i zalać 3 litrami wody. Postawić na ogniu i doprawadzić do wrzenia. 

W międzyczasie przygotować warzywa. Wszystkie umyć, osuszyć i obrać. Buraki przekroić na pół, marchewkę i pietruszkę pokroić w krążki, a ziemniaki w kostkę. 

Co jakiś czas zbierać burzowiny w garnku. Gdy przestaną się zbierać wrzucić buraki. Po około 15 minutach dodać włoszczyznę.  Gotować dalej. Po kolejnych 10 minutach dodać ziemniaki. 

Gdy ziemniaki są w garnku od 10 minut dodać fasolę ( wraz z zalewą), dodać oba koncentrat ora, sól do smaku. Gotować do miękkości wszystkich składników. Smacznego. 












8 komentarzy: