poniedziałek, 31 października 2022

Francuskie słoneczka z parówką

Witajcie:)

Ten tydzień będzie taki dziwny, jeden dzień do pracy, potem jeden wolny i znów do pracy. Moja praca jest trochę specyficzna więc będę mieć dwa poniedziałki w tym tygodniu, ale co robić. 

My na groby nie wybieramy się 1 listopada, ponieważ mamy ponad 400 km w jedną stronę, a sami wiecie co się dzieje na drogach, więc w jeden dzień trudno to ogarnąć. A i tak zawsze gdy jesteśmy w rodzinnych stronach to idziemy na cmentarz. Dlatego jutro pójdziemy na pobliski cmentarz,  zaświecimy znicz na jakimś zapomnianym grobie i w sumie trzeba będzie się szykować na kolejny dzień pracy. 

Dla tych co planują dalsze lub bliższe podróże mam pyszną i uroczo wyglądająca przekąskę- parówki w cieście francuskim, ale w ciut innej formie. Przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane ( w razie czego dołączyłam zdjęcia jak ro zrobić),a efekt naprawdę wow! Doskonale smakują na ciepło, jak i na zimno więc spokojnie w czasie postoju warto się nimi posilić. Skusicie się?:)

Spokojnej i bezpieczniej podróży wszystkim, którzy w podróż się wybierają.




1 płat ciasta francuskiego 

6 parówek dobrej jakości 

1/2 jajka 

1/2 łyżeczki mielonego czosnku 

1/2 łyżeczki suszonej cebuli 

1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy

2 patyczki do szaszłyków 


Ciasto wyjąć z lodówki na około pół godziny przed przygotowaniem przekąski  aby łatwiej się z nim pracowało. 

Po tym czasie rozwinąć go i pokroić na 6 kawałków o wymiarach 20*7 cm. 

Na każdy plat ułożyć obraną z osłonki parówek i owinąć ciasto wokół kiełbaski, zlepić końce. 




Następnie ułożyć przygotowaną parówkę między dwoma patyczkami do szaszłyków i zrobić nacięcia na całej długości kiełbaski, ale nie można przeciąć do końca. 






Następnie uformować " wianuszek " cięciem na zewnątrz. Końce zlepić i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Postąpić w ten sam sposób z resztą materiału. 




Na koniec roztrzepać jajko i posmarować każde słoneczko dokładnie. Każdą sztukę oprószyć czosnkiem, cebulką i przyprawą do pizzy. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st z termoobiegiem około 25 minut  aż będą delikatnie zrumienione. Doskonałe na zimno i ciepło. Smacznego. 







6 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne :) szerokiej drogi i szczęśliwego powrotu do domu :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki fajny pomysł na jedzonko. My na szczęście nie mamy jakoś daleko na groby.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna forma - słoneczka! Parówki w cieście francuskim smakują bardzo dobrze, sama wypróbowałam :)

    OdpowiedzUsuń