poniedziałek, 27 grudnia 2021

Lekka zupa " fitka" z soczewicą

Witajcie po świętach:)

I jak się macie? Święta udane? Mam nadzieję, że tak. Nasze bardzo. Dużo graliśmy w planszówki z córciami, obejrzałam ze dwa ładne filmy i dłuższe spacery nam się przydarzyły:). Co do jedzenia to zostało mi dwa małe woreczki kapusty z grzybami, zresztą specjalnie zrobiłam jej więcej. A reszta jedzonka ładnie zniknęła w brzuszkach 😉 a jak u Was w tym temacie?

Dlatego mogę ponownie oddać się gotowaniu. Dzisiaj przygotowałam lekka zupkę, tzw. " fitkę". Tak zupę z różnych warzyw nazywa moja teściowa. Co prawda u niej jest to zupka na boczku czy innym mięsku. Ja od kilku tygodni " pacze"😂co jem, po raz kolejny w tym roku 🤣więc moja wersja jest lżejsza. Ale naprawdę smaczna. Może I Wy się skusicie? Zapraszam:)





170 g marchewki 

190 g kapusty pekińskiej 

95 g pietruszki 

20 g pora

2 łyżki oleju 

140 g cukinii 

250 g ugotowanej soczewicy 

1,5 litra wody

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka przyprawy curry 



Cukinię pokroić w kostkę, kapustę posiekać. Marchewkę i pietruszkę pokroić na mandolinie lub malakserem. 

W garnku zeszklić olej i wrzucić por oraz marchewkę i pietruszkę. Zeszklić, następnie dodać do garnka pekinkę i cukinię. Dusić całość 5 minut, po czym wlać wodę. Doprawić solą i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować 15-20 minut do miękkości warzyw. Zdjąć z ognia, dodać soczewicę i curry. Wymieszać. Smacznego. 






8 komentarzy:

  1. Fajna taka lekka zupka po świątecznym obżarstwie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, zgadzam się, że po świętach taka zupka sprawdzi się ideanie :) Zapisuję sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna zupka, lubię soczewicę, najbardziej czerwoną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, pysznie i lekko :) Super zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super zupka :) Skusiłabym się na taką :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nie miałam okazji niczego jeść z soczewicy :)

    OdpowiedzUsuń