Witajcie po świętach:)
I jak się macie? Święta udane? Mam nadzieję, że tak. Nasze bardzo. Dużo graliśmy w planszówki z córciami, obejrzałam ze dwa ładne filmy i dłuższe spacery nam się przydarzyły:). Co do jedzenia to zostało mi dwa małe woreczki kapusty z grzybami, zresztą specjalnie zrobiłam jej więcej. A reszta jedzonka ładnie zniknęła w brzuszkach 😉 a jak u Was w tym temacie?
Dlatego mogę ponownie oddać się gotowaniu. Dzisiaj przygotowałam lekka zupkę, tzw. " fitkę". Tak zupę z różnych warzyw nazywa moja teściowa. Co prawda u niej jest to zupka na boczku czy innym mięsku. Ja od kilku tygodni " pacze"😂co jem, po raz kolejny w tym roku 🤣więc moja wersja jest lżejsza. Ale naprawdę smaczna. Może I Wy się skusicie? Zapraszam:)
170 g marchewki
190 g kapusty pekińskiej
95 g pietruszki
20 g pora
2 łyżki oleju
140 g cukinii
250 g ugotowanej soczewicy
1,5 litra wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy curry
Cukinię pokroić w kostkę, kapustę posiekać. Marchewkę i pietruszkę pokroić na mandolinie lub malakserem.
W garnku zeszklić olej i wrzucić por oraz marchewkę i pietruszkę. Zeszklić, następnie dodać do garnka pekinkę i cukinię. Dusić całość 5 minut, po czym wlać wodę. Doprawić solą i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować 15-20 minut do miękkości warzyw. Zdjąć z ognia, dodać soczewicę i curry. Wymieszać. Smacznego.
Fajna taka lekka zupka po świątecznym obżarstwie!
OdpowiedzUsuńOj tak, zgadzam się, że po świętach taka zupka sprawdzi się ideanie :) Zapisuję sobie przepis.
OdpowiedzUsuńPyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka, lubię soczewicę, najbardziej czerwoną :)
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie i lekko :) Super zupka :)
OdpowiedzUsuńSuper zupka :) Skusiłabym się na taką :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie miałam okazji niczego jeść z soczewicy :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna i lekka zupka :-)
OdpowiedzUsuń