Dzień dobry:)
Wczoraj zrobiłam sobie dzień kreatywnego gotowania. Wyjęłam z szafki i lodówki wszystkie produkty z krótkim terminem przydatności, takie których ugotowałam za dużo ( ryż) czy takie z którymi nie wiedziałam co zrobić. I tak powstały takie zapiekaneczki. Proste,smakowite,sycące i stosunkowo lekkie. Z podanych składników wyszło mi 17 muffinek- zapiekanek po około 86 kcal. A Wy co robicie z ryżu, gdy zbyt dużo go ugotujcie?
120 g marchewki
200 g mieszanki warzyw mrożonych
100 g pieczarek
125 g cukinii
1/2 cebuli
2 łyżki oleju
100 g kapusty pekińskiej
350 g ugotowanego ryżu
160 g ugotowanej soczewicy
3 jajka
100 g mozzarelli tartej
Sól pieprz do smaku
1,5 łyżeczki przyprawy do dań włoskich
Cebulę i pekinkę oraz cukinię pokroić w kostkę. Marchewkę i pieczarki poszatkować na mandolinie.
Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę oraz marchewkę z mrożonymi warzywami. Dusić przez 3 minuty, aż warzywa się odmrożą. Następnie dodać pieczarki i kapustę pekińską. Dusić warzywa do miękkości. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
Do dużej miski przełożyć ryż, dodać warzywa z patelni. Wrzucić soczewic,przyprawy oraz ser,wymieszać. Jajka wbić do osobnej i roztrzepać. Wlać do reszty składników ,wymieszać. Nakładać do foremek na muffinki po 2 łyżki masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 g z termoobiegiem i zapiekać około 25 minut. Smacznego.
ale fajny przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńAle one ładnie wyglądają! Muszę spróbować takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam, proste w wykonaniu i pyszne.
UsuńPierwszy raz spotykam się z takimi ryżowymi zapiekankami, wyglądają smakowicie :D Na pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło:)
UsuńWyglądają super, uwielbiam takie zapiekanki, jak dotąd robiłam tylko z makaronem, muszę zrobić też z ryżem:)
OdpowiedzUsuńJa najczęściej też robie z makaronem, ale że został ryż to powstały te pyszne ryżowe maleństwa:)
UsuńSuper pomysł na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńCzasem warto mieć pod ręką taką przekąskę.
Usuń