niedziela, 19 grudnia 2021

Pierogi z pastą z pieczarek i soczewicy zielonej

Dzień dobry:)

Myśleliście, aby w tym roku zamiast tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami podać inna wersję? Ja tak, ale mój entuzjazm zgasiła rodzinka- pierogi mają być tradycyjnie;). Dla nich więc będą tradycyjne, a ja przygotowałam sobie i zamroziłam pierogi z pieczarkami i soczewica. Pyszne, proste i jak to mówią " coś innego ";). Pierogi można zjeść od razu po wyjęciu z wody ,po odsmażeniu na patelni lub tak jak ja po odgrzeniu w piekarniku. Mówię Wam pycha!!!



Ciasto:

270 g mąki orkiszowej 

Ok. 150 ml wody

1/2 łyżeczki soli

Farsz :

230 g pieczarek 

145 g ugotowanej soczewicy 

100 g cukinii 

120 g cebuli 

1 łyżka oleju 

Sól pieprz do smaku 


Farsz:

Pieczarki, cukinię i cebulę pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki i cukinię,dusić do miękkości. Na koniec dodać soczewicę i dusić jeszcze 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku. Ostudzić i zblendować na gładko. 

Ciasto:

Do miski dodać mąkę, sól i wodę. Wyrobić na gładkie ciasto. Odłożyć na 15 minut. 

Wykonanie:

Ciasto rozwałkować na cienki płat i ringiem o średnicy 9 cm wykroić krążki. Na każdy kłaść po łyżeczce farszu i zlepić. 

Gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia na powierzchnię. 

Smacznego. 

Z podanych składników wyszło mi 30 sztuk pierogów, po około 46 kcal jeden. 








8 komentarzy:

  1. tydzień temu jadłam pierogi z soczewicą i pasztetem, ciekawy duet:O

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jarskie pierogi. Twoje muszą świetnie smakować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja coraz częściej też wolę jarskie,a te rzeczywiście fajnie się udały.

      Usuń
  3. Takich pierogów na pewno bym chciała spróbować :) Super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierożki uwielbiamy pod każdą postacią :-)

    OdpowiedzUsuń