Dzień dobry:)
Myśleliście, aby w tym roku zamiast tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami podać inna wersję? Ja tak, ale mój entuzjazm zgasiła rodzinka- pierogi mają być tradycyjnie;). Dla nich więc będą tradycyjne, a ja przygotowałam sobie i zamroziłam pierogi z pieczarkami i soczewica. Pyszne, proste i jak to mówią " coś innego ";). Pierogi można zjeść od razu po wyjęciu z wody ,po odsmażeniu na patelni lub tak jak ja po odgrzeniu w piekarniku. Mówię Wam pycha!!!
Ciasto:
270 g mąki orkiszowej
Ok. 150 ml wody
1/2 łyżeczki soli
Farsz :
230 g pieczarek
145 g ugotowanej soczewicy
100 g cukinii
120 g cebuli
1 łyżka oleju
Sól pieprz do smaku
Farsz:
Pieczarki, cukinię i cebulę pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki i cukinię,dusić do miękkości. Na koniec dodać soczewicę i dusić jeszcze 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku. Ostudzić i zblendować na gładko.
Ciasto:
Do miski dodać mąkę, sól i wodę. Wyrobić na gładkie ciasto. Odłożyć na 15 minut.
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować na cienki płat i ringiem o średnicy 9 cm wykroić krążki. Na każdy kłaść po łyżeczce farszu i zlepić.
Gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia na powierzchnię.
Smacznego.
Z podanych składników wyszło mi 30 sztuk pierogów, po około 46 kcal jeden.
tydzień temu jadłam pierogi z soczewicą i pasztetem, ciekawy duet:O
OdpowiedzUsuńRzeczywiście brzmi ciekawie.
UsuńUwielbiam jarskie pierogi. Twoje muszą świetnie smakować!
OdpowiedzUsuńJa coraz częściej też wolę jarskie,a te rzeczywiście fajnie się udały.
UsuńTakich pierogów na pewno bym chciała spróbować :) Super :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam!:)
UsuńTakich jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPierożki uwielbiamy pod każdą postacią :-)
OdpowiedzUsuń