wtorek, 7 grudnia 2021

Bułki z ciecierzycą

Dzień dobry:)

Wiem,że wśród Was są amatorzy domowego pieczywa. I ja tak mam. Pewnie już wielokrotnie o tym wspomniałam,wyrabianie ciasta drożdżowego mnie uspokaja. Lubię ten ciut żmudny proces,najpierw trochę wysiłku a później radość z tego jak pięknie rośnie chleb czy bułeczka 🙂 parę lat temu myślałam, że nie mam ręki do ciasta drożdżowych bo nie chciało mi wyrastać...I okazało się, że mieszkam w tak zimnej kamienicy, że nawet drożdże nie chciały tam mieszkać 😉 gdy przeprowadziliśmy do innego mieszkania, podjęłam kolejna próbę z drożdżami i tak mi pięknie wyrosło,że przepadłam;) od tej pory jestem uzależniona od pieczenia drożdżowych ciast i chlebka. Uff nagadałam się, więc zapraszam na przepis. Pyszne bułki idealne na śniadanie czy jako wklad do burgerów. Zapraszam:)




490 g mąki razowej żytniej 

310 g mąki pszennej 

150 g ugotowanej ciecierzycy 

2 łyżki soli 

450 ml wody

40 g świeżych drożdży 


Do małej miseczki przełożyć drożdże,rozkruszyć je. Dodać letnia wodę- 100 ml i wymieszać. Dodać 100 g mąki i wymieszać na gładką pastę. Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. 

Do dużej miski wsypać obie mąki oraz sól. Dodać ciecierzycę i wymieszać. Przełożyć zakwas, wstępnie wymieszać. Dodać resztę wody i dokładnie wymieszać. 

Następnie przełożyć ciasto na blat I wyrabiać przez 10 minut. Po tym czasie przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia. 

Gdy to nastąpi krótko wyrobić i rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Wykroić bułeczke przy pomocy ringu o średnicy 9 cm. Czynność powtarzać do wykorzystania całego ciasta. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. 

Piekarnik rozgrzać do 170 st z termoobiegiem I piec bułeczki 22-24 miniuty.  Wyjąć i ostudzić na kratce. Z podanych składników wyszło mi 14 bułek, po około 209 kcal jedna. Smacznego. 






18 komentarzy:

  1. Super bułeczki, domowe najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Asiu i zgadzam się z Tobą, domowe najlepsze:)

      Usuń
  2. Bułeczek z ciecierzycą jeszcze nie jadłam. Zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis na domowe bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, nie ma jak domowe bułeczki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajne bułeczki kochana. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. śliczny kolorek bułeczek, zachęca do jedzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne i pożywne bułeczki <3

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie specjalistą od ciasta drożdżowego jest mąż, mi nie wychodzi za dobrze:)
    Ale fajne bułeczki, z ciecierzycą jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsze, że choć jedna osoba w domu jest za pan brat z drożdżowym ciastem 😉

      Usuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Monia, ale super pomysł na bułki :)

    OdpowiedzUsuń