niedziela, 12 grudnia 2021

Skromny torcik urodzinowy

Dobry wieczór:)

Weekend dobiega końca, a u mnie to dosyć szczególny,bo wczoraj miałam urodziny. Coraz bliżej do 40,ale to jeszcze nie ta liczba 😉 z racji tego  że czas dosyć trudny i specyficzny spędziliśmy ten dzień tylko w swoim gronie  czyli Ja, Mężuś i nasze Babeczki 🙂 miałam ochotę zaprosić gości, ale przez zakażenia w szkole bujamy się od jednej kwarantanny do drugiej...jak u pierwszej córci się kończy,to druga zaczyna i trochę ryzyko gości zapraszać....ale i tak było miło jak zawsze. Aby poczuć, że to sobota urodzinowa a nie " zwykła" przygotowałam skromny, prosty i stosunkowo dietetyczny torcik. Właściwie może być jeszcze bardziej odchudzony - wystarczy pominąć kremówkę,a dodać drugą puszkę mleczka kokosowego. Ale stwierdziłam, że urodziny są raz w roku więc nie ma co się za bardzo katować. Może za rok urodziny będą bardziej huczne,to i tort okazalszy. Dodam jednak, że bardzo smaczny wyszedł torcik mimo swojej skromności. Zapraszam:)



Biszkopt:

3 jajka

6 łyżek erytrolu 

3 łyżki mąki - 60 g

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Skórka z 1/2 pomarańczy 

Nadzienie:

1 puszka mleczka kokosowego

200 ml śmietany 30%

2 łyżki erytrolu 

Dodatkowo:

110 g ziaren granatu

2 mandarynki 

5-6 połówek orzechów włoskich łuskanych 

6 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy +6 łyżek wody

Tortownica 16 cm


Biszkopt:

Erytrol zmielić na puder w młynku do kawy, odstawić na bok. 

Z wyparzonej i wyszorowanej pomarańczy obieraczką do warzyw skroić skórkę  którą następnie drobno posiekać. Odłożyć na bok. 

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na pianę. Stopniowo dodawać erytrol i ubijać aż masa będzie błyszcząca. Stale miksując dodawać po 1 żółtku. 

W małej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiać do miski z masą  jajeczną, dodać skórkę z pomarańczy i delikatnie wymieszać. 

Dno tortownicy wyłożyć papierem i wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 25-30 st,do suchego patyczka. 

Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. 

Wykonanie:

Puszkę z mleczkiem kokosowym wstawić do lodówki na 24 godziny, aby wytwarzała się stała część. 

Do miski przełożyć schłodzoną kremówkę i wstępnie ubić. Następnie dodać erytrol i stałą część mleczka kokosowego i ubić na sztywno. 

Do soku z pomarańczy dodać letnią wodę i wymieszać. 

Biszkopt przekroić na 2 blaty.  Na podkładzie ułożyć pierwszy blat ciasta i obficie go nasączyć. 

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć rozetki . Dać połowę ziaren granatu. Ułożyć drugi biszkopt i również go nasączyć. 

Boki tortu delikatnie obłożyć kremem, a resztę wycisnąć na wierzch przy pomocy rękawa cukierniczego. Na wierzchu ułożyć granat, mandarynki i orzechy . Kilka cząstek mandarynki przekroić na pół wzdłuż i ułożyć do okoła tortu. Smacznego. 

100 g to 177 kcal. 









14 komentarzy:

  1. Wszystkiego najlepszego. Ja dzisiaj mam urodziny i magiczne czterdzieści i cztery na liczniku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycja dziękuję bardzo i Tobie również wszystkiego najlepszego:)

      Usuń
  2. Piękny torcik z dobrych składników.
    Taki domowy jest najlepszy <3
    Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!:*
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny torcik, taki domowy najlepiej smakuje :) wszystkiego dobrego :) 100 lat!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Skromny, ale na pewno był przepyszny :) Wszystkiego najlepszego ! ^_^

    OdpowiedzUsuń
  5. Torcik na pewno był pyszny 😊 Monia spóźnione ale szczere życzenia urodzinowe dla Ciebie 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki torcik to musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń