Dzień dobry:)
Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta...bardzo lubię ten świąteczny utwór 🙂 nastraja mnie na wszelkie przygotowania świąteczne. I tym razem przygotowałam pyszny, wilgotny i bardzo pachnący piernik. Tym razem głównym składnikiem jest gotowana cieciorka. Doskonale sprawdza się w wypiekach. Sprawia, że nie są suche. Serdecznie zapraszam i polecam:)
300 g ugotowanej ciecierzycy
100 g mąki
30 g kakao
4 białka-120 g
50 ml oleju słonecznikowego
65 g śmietany 12%
100 g erytrolu
25 g melasy
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej+100 ml wrzątku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
Po 1/2 łyżeczki anyżu, goździków, gałki muszkatołowej i imbiru- wszystko mielone
Dodatkowo:
1 łyżka zmielonego na puder erytrolu
Do pojemnika blendera przełożyć ciecierzycę, dodać śmietanę i kawę. Zmiksować. Dodać melasę, erytrol i olej i zmiksować na gładko. Przelać do większej miski.
W małej misce wymieszać mąkę z kakao proszkiem i sodą oraz wszystkimi przyprawami. Przesiać do miski z mokrymi skladnikami i dokładnie wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać 2 łyżki do ciasta I delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i dokładnie połączyć z ciastem.
Typową keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wcześniej warto go zmiąć, wtedy lepiej układa się w formie. Przełożyć ciasto, wyrównać i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st z termoobiegiem. Wyjąć, zostawić przez godzinę w formie, następnie wyłożyć na kratkę. Przed podaniem obficie oprószyć pudrem z erytrolu. Smacznego.
100 g 196 kcal.
Uuu, ale super pomysł na piernik, bardzo mi się podoba ten przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:) tym bardziej ,że jesteś mistrzynią w lekkich deserach!:)
UsuńMusiałbym spróbować, bo takiej wersji jeszcze nie jadłem ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam:)
UsuńUwielbiam pierniki, super pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńWygląda na przepyszny i bardzo wilgotny :D
OdpowiedzUsuńTak,ta wilgotność naprawdę dobrze się sprawdza w takim pierniku.
Usuńale oryginalna wersja,super!
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana:)
UsuńSuper pomysł :)
OdpowiedzUsuń🙂
UsuńPyszny i aromatyczny <3
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis! :)
Bardzo lubię smak gożdzikow i cynamonu o tej porze roku:)
UsuńWygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję!
UsuńSuper, ja z ciecierzycy piekłam ciastka
OdpowiedzUsuń