czwartek, 9 grudnia 2021

Wilgotny piernik na ciecierzycy

Dzień dobry:)

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta...bardzo lubię ten świąteczny utwór 🙂 nastraja mnie na wszelkie przygotowania świąteczne. I tym razem przygotowałam pyszny, wilgotny i bardzo pachnący piernik. Tym razem głównym składnikiem jest gotowana cieciorka. Doskonale sprawdza się w wypiekach. Sprawia, że nie są suche. Serdecznie zapraszam i polecam:)




300 g ugotowanej ciecierzycy 

100 g mąki 

30 g kakao

4 białka-120 g

50 ml oleju słonecznikowego 

65 g śmietany 12%

100 g erytrolu 

25 g melasy 

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej+100 ml wrzątku

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka cynamonu 

Po 1/2 łyżeczki anyżu, goździków, gałki muszkatołowej i imbiru- wszystko mielone

Dodatkowo:

1 łyżka zmielonego na puder erytrolu 


Do pojemnika blendera przełożyć ciecierzycę, dodać śmietanę i kawę. Zmiksować. Dodać melasę, erytrol i olej i zmiksować na gładko. Przelać do większej miski. 

W małej misce wymieszać mąkę z kakao  proszkiem i sodą oraz wszystkimi przyprawami. Przesiać do miski z mokrymi skladnikami i dokładnie wymieszać. 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać 2 łyżki do ciasta I delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i dokładnie połączyć z ciastem. 

Typową keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wcześniej warto go zmiąć, wtedy lepiej układa się w formie. Przełożyć ciasto, wyrównać i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st z termoobiegiem. Wyjąć, zostawić przez godzinę w formie, następnie wyłożyć na kratkę. Przed podaniem obficie oprószyć pudrem z erytrolu. Smacznego. 

100 g 196 kcal.









17 komentarzy:

  1. Uuu, ale super pomysł na piernik, bardzo mi się podoba ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:) tym bardziej ,że jesteś mistrzynią w lekkich deserach!:)

      Usuń
  2. Musiałbym spróbować, bo takiej wersji jeszcze nie jadłem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pierniki, super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na przepyszny i bardzo wilgotny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,ta wilgotność naprawdę dobrze się sprawdza w takim pierniku.

      Usuń
  5. ale oryginalna wersja,super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny i aromatyczny <3
    Wspaniały przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię smak gożdzikow i cynamonu o tej porze roku:)

      Usuń
  7. Super, ja z ciecierzycy piekłam ciastka

    OdpowiedzUsuń