piątek, 17 grudnia 2021

Sernik z makiem i galaretką dyniową

Dzień dobry:)

Do świąt już tylko tydzień, dlatego najwyższy czas na sernik. To pierwszy z dwóch serników jakie przygotowałam w tym roku. Trochę pracochłonny  ale po pierwsze święta są raz do roku, a po drugie smak wynagradza wszystko. Zapraszam do piekarników;)




Spód makowy:

200 g mielonego maku

1/2 litra mleka 

2 łyżki bułki tartej 

3 łyżki mąki pszennej 

2 łyżki wiórków kokosowych 

4 jajka

100 g erytrolu 

100 g cukru pudru 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

4 suszone śliwki 

Sernik:

3 jajka 

115 g masła

75 g erytrolu 

75 g drobnego cukru 

1 cytryna

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

500 g sera z wiaderku

Galaretka dyniowa:

450 g puree z dyni 

1 galaretka pomarańczowa 

1/2 szklanki wody 

Dekoracja:

100 g gorzkiej czekolady 

100 ml śmietany 30%

Wiórki kokosowe

Perełki cukrowe


Mleko zagotować i wrzącym zalać mak. Zostawić do ostygnięcia, następnie przełożyć na sito i pozwolić odcieknięcia,około godzinę. 

W małej miseczce wymieszać bułkę  mąkę, wiórki I proszek. Dodać drobno pokrojone śliwki,odstawić na bok. 

Białka oddzielić od żółtek,odstawić na bok. Do żółtek dodać mieszankę cukrów i utrzeć na jasny krem. Następnie dodać mak i wymieszać. Kolejne są sypkie składniki  które również wymieszać mikserem. 

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do masy makowej i delikatne wymieszać. 

Dwie tortownice- o średnicy 18 i 16 cm wysmarować masłem i wysypać bułką.  Nadmiar wyrzucić. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Rozlać ciasto, do większej tortownicy 4 czubate chochle, resztę do małej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem i piec 30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i oba spody ostudzić na kratce. Mniejszy zamrozić*, większy odłożyć na bok.

Sernik:

Masło rozpuścić i ostudzić. 

Cytrynę wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Odstawić na bok. 

Jajka przełożyć do miski, dodać oba cukry i ucierać na jasny krem przez 2-3 minuty. Dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Następnie po łyżce dodawać ser( w temperaturze pokojowej) i mieszać do połączenia. Wmieszać mąkę i na koniec cienką strużką dodawać masło i wymieszać do połączenia.

Tortownice 18 cm wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Dno wyłożyć papierem do pieczenia I wylać sernik. Piec w 150 st z termoobiegiem godzinę. Następnie przez godzinę studzić w uchylonym piekarniku. Wyjąć na blat I ostudzić zupełnie. 

Galaretka dyniowa:

Do rondelka przełożyć puree z dyni, dodać wodę I zagotować. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę w proszku i zblendować całość na gładki krem. Ostudzić. 

Składanie:

Na paterze ułożyć blat makowej,zapiąć obręcz tortownicy. Wyłożyć galaretkę i wyrównać. Ostrożnie ułożyć sernik i wstawić do lodówki na całą noc. 

Dekoracja:

Czekoladę połamać, śmietankę doprowadzić do wrzenia, zalać czekoladę i zostawić  na 2-3 minuty. Następnie dokładnie wymieszać. 

Sernik uwolnić z tortownicy i wylać na wierzch polewę czekoladową. Wygładzić i ułożyć dekoracje według swojego gustu. Smacznego. 

* po rozmrożeniu idealnie sprawdzi się jako spód do sernika na zimno.








15 komentarzy:

  1. Wspaniały serniczek kochana. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ciekawy przepis! Już go sobie zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie, musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jakie pyszności :) myślę, że to będzie hit świątecznego stołu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ on cudownie wygląda! Musi być boski!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki piękny i tyle pysznych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, a smaki naprawdę dobrze współgrały.

      Usuń