wtorek, 21 grudnia 2021

Orzechowa babka z rodzynkami

Dzień dobry:)

I kolejny pomysł na wykorzystanie orzechów włoskich- orzechowa babka. Pyszne aromatyczne ciasto, chociaż z gatunków tych " suchych ". Ale dzięki temu można maczać ją w korzennym kakao i czas staje w miejscu 🤗zapraszam na przepis. 



 

200 g mąki 

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

75 g erytrolu 

75 g cukru 

4 jajka

100 g masła 

50 g masła orzechowego 

150 g orzechów włoskich łuskanych 

3 łyżki rodzynek

Polewa:

40 g czekolady gorzkiej 

40 ml śmietany 30%

Czekoladowe gwiazdki

Perełki cukrowe 


Orzechy zmielić w blenderze. Odłożyć na bok. 

Masło rozpuścić w rondelku. Do ciepłego masła dodać masła orzechowe i wymieszać do rozpuszczenia, również odstawić na bok. 

Do miski wbić jajka, dodać oba cukry i utrzeć na puszysty krem. Dodać masło oraz przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Wymieszać. Wsypać orzechy I rodzynki i po raz ostatni wymieszać do połączenia składników. 

Formę na babkę ( z kominem), wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec 45-50 minut, do suchego patyczka. 

Wyjąć i ostudzić na kratce. 

Polewa:

Śmietankę postawić w rondelku na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zalać połamaną czekoladę i zostawić na 2 minut. Następnie wymieszać na jednolitą masę i polać babkę. Opcjonalnie można udekorować gwiazkami i perełkami. Smacznego. 







10 komentarzy: