Dzień dobry:)
I kolejny pomysł na wykorzystanie orzechów włoskich- orzechowa babka. Pyszne aromatyczne ciasto, chociaż z gatunków tych " suchych ". Ale dzięki temu można maczać ją w korzennym kakao i czas staje w miejscu 🤗zapraszam na przepis.
200 g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g erytrolu
75 g cukru
4 jajka
100 g masła
50 g masła orzechowego
150 g orzechów włoskich łuskanych
3 łyżki rodzynek
Polewa:
40 g czekolady gorzkiej
40 ml śmietany 30%
Czekoladowe gwiazdki
Perełki cukrowe
Orzechy zmielić w blenderze. Odłożyć na bok.
Masło rozpuścić w rondelku. Do ciepłego masła dodać masła orzechowe i wymieszać do rozpuszczenia, również odstawić na bok.
Do miski wbić jajka, dodać oba cukry i utrzeć na puszysty krem. Dodać masło oraz przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Wymieszać. Wsypać orzechy I rodzynki i po raz ostatni wymieszać do połączenia składników.
Formę na babkę ( z kominem), wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec 45-50 minut, do suchego patyczka.
Wyjąć i ostudzić na kratce.
Polewa:
Śmietankę postawić w rondelku na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zalać połamaną czekoladę i zostawić na 2 minut. Następnie wymieszać na jednolitą masę i polać babkę. Opcjonalnie można udekorować gwiazkami i perełkami. Smacznego.
Bardzo elegancka babka :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję;)
UsuńPiękna i smakowita babeczka <3
OdpowiedzUsuńJestem z niej bardzo zadowolon:)
Usuńale apetyczna babka!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńFajna propozycja na święta :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się:)
UsuńTaka babka to musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńBabeczka jak malowana :-)
OdpowiedzUsuń