Dzień dobry:)
Jakiś czas temu kupiłam na próbę chorrizo w plastrach i tak sobie leżało i leżało w lodówce aż wpadłam na pomysł jak go wykorzystać. I tak powstała potrawka z chorizzo i warzywami. Do chrupania podałam placki tortilli upieczone w piekarniku. Pyszne i do syta. Zapraszam:)
1 cebula
60 g chorizzo
1 łyżka oleju
100 g pieczarek
100 g czerwonej soczewicy
1 puszka fasoli czerwonej
120 g kukurydzy z chili
60 g papryki czerwonej
50 g koncentratu pomidorowego
20 g kaparów
Sól, pieprz do smaku
Chorizzo pokroić w kostkę. Duży rondel rozgrzać i wrzucić chorizzo,podsmażyć. Następnie zdjąć łyżką cedzakową i odłożyć na bok. Do rondla dodać olej i posiekaną cebulę. Zeszklić ją. Dodać pokrojone na ćwiartki pieczarki. Podsmażać 2 minuty. Następnie dodać soczewicę i 1 szklankę wody. Gdy soczewica będzie na wpółmiękka dodać kukurydzę i fasolę ( wraz z zalewą). Zagotować. Dodać pokrojoną paprykę i kawałki chorizzo. Dodać koncentrat i pokrojone kapary. Zagotować. Skosztować i w razie konieczności dodać sól, oraz pieprz. Smacznego.
Chociaż nie jadłam nigdy chorizzo to danie wygląda super pysznie :D
OdpowiedzUsuńJa też po raz jadłam chorizzo ale fajnie to mi wyszło:)
UsuńJak pysznie i aromatycznie u Ciebie! :)
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje <3
Bardzo dziękuję Kasiu!
UsuńNiezwykle apetyczne jedzonko, kolorowe i pożywne :) bardzo lubię chorizo, fajnie komponuje się w takich potrawach :)
OdpowiedzUsuńTeż jestem zadowolona z efektu:)
UsuńWygląda przepysznie! Uwielbiam takie smaki, więc muszę koniecznie spróbować tego przepisu!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Dziękuję i polecam:)
UsuńPrzepyszna propozycja obiadowa, idealna na rozgrzewkę :-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100%,na rozgrzanie idealne:)
Usuń