wtorek, 18 stycznia 2022

Chleb graham mieszany łyżką

Dzień dobry:)

Ostatnio podjęłam próbę upieczenia chleba bez wyrabiania. Chciałam sprawdzić czy tylko wymieszanie składników spowoduje, że chleb dobrze się upiecze i będzie smaczny. I okazało się, że nie trzeba długo wyrabiać ciasta drożdzowego, aby chleb był smaczny. Serdecznie polecam Wam tą metodę. 

Pewnie część z Was zastanawia się czemu z takiej dużej ilości mąki upiekłam chleb. Odpowiedź jest prosta- żeby zaoszczędzić prąd. Stwierdziłam, ze lepiej za jednym razem upiec więcej chleba i zamrozić go, niż dwa razy w ciągu tygodnia odpalać piekarnik, aby upiec chleb z 1/2  kg mąki. Myślę, że w obecym czasie warto podejmować wszelkie próby oszczędnania produktów czy prądu. Co o tym myślicie?




Zaczyn:

2 opakowania drożdży instant 

120 ml letniej wody 

100 g mąki graham typ 1850

Ciasto właściwe:

900 g mąki graham typ 1850

900 ml wody letniej 

1,5 łyżeczki soli



Zaczyn:

Do miseczki przełożyć drożdże,dodać wodę i wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.

Ciasto właściwe:

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać. Dodać zaczyn,mąkę i wodę. Wymieszać dokładnie, mieszać około 2 minuty. Następnie przykryć i zostawić aż ciasto podwoi objętość. 

2 keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Odstawić na 20 minut. 

Piekarnik rozgrzać do 180 st i piec około godzinę ( w zależności od zdolności piekarnika). Wyjąć i ostudzić na kratce  

100 g to około 175 kcal. 












15 komentarzy:

  1. O, dziś tak zrobię, ostatnio chętnie piekę chleb, ale faktycznie, jeden od razu mogę zamrozić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek wygląda bardzo smacznie...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek pięknie się udał :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny chlebek <3 Wygląda cudownie :)
    Pewnie! Takie ekologiczne i oszczędnościowe rozwiązania są niezwykle ważne w obecnych czasach...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, a coś czuję, że jeszcze bardziej trzeba będzie być kreatywnym żeby zaoszczędzić co nieco....

      Usuń
  5. to moje ulubione pieczywo:) innego nie jem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo udane wypieki :) domowy chleb smakuje i pachnie najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Po ostatnim rachunku za prąd też piekę tak jak Ty i mrożę. Chlebek pierwsza klasa :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowe pieczywo jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń