Dzień dobry:)
Ostatnio podjęłam próbę upieczenia chleba bez wyrabiania. Chciałam sprawdzić czy tylko wymieszanie składników spowoduje, że chleb dobrze się upiecze i będzie smaczny. I okazało się, że nie trzeba długo wyrabiać ciasta drożdzowego, aby chleb był smaczny. Serdecznie polecam Wam tą metodę.
Pewnie część z Was zastanawia się czemu z takiej dużej ilości mąki upiekłam chleb. Odpowiedź jest prosta- żeby zaoszczędzić prąd. Stwierdziłam, ze lepiej za jednym razem upiec więcej chleba i zamrozić go, niż dwa razy w ciągu tygodnia odpalać piekarnik, aby upiec chleb z 1/2 kg mąki. Myślę, że w obecym czasie warto podejmować wszelkie próby oszczędnania produktów czy prądu. Co o tym myślicie?
Zaczyn:
2 opakowania drożdży instant
120 ml letniej wody
100 g mąki graham typ 1850
Ciasto właściwe:
900 g mąki graham typ 1850
900 ml wody letniej
1,5 łyżeczki soli
Zaczyn:
Do miseczki przełożyć drożdże,dodać wodę i wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto właściwe:
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać. Dodać zaczyn,mąkę i wodę. Wymieszać dokładnie, mieszać około 2 minuty. Następnie przykryć i zostawić aż ciasto podwoi objętość.
2 keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Odstawić na 20 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 st i piec około godzinę ( w zależności od zdolności piekarnika). Wyjąć i ostudzić na kratce
100 g to około 175 kcal.
O, dziś tak zrobię, ostatnio chętnie piekę chleb, ale faktycznie, jeden od razu mogę zamrozić:)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńChlebek wygląda bardzo smacznie...mniam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńChlebek pięknie się udał :D
OdpowiedzUsuńDziękuję, też jestem z niego bardzo zadowolona:)
UsuńPiękny chlebek <3 Wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńPewnie! Takie ekologiczne i oszczędnościowe rozwiązania są niezwykle ważne w obecnych czasach...
Dokładnie, a coś czuję, że jeszcze bardziej trzeba będzie być kreatywnym żeby zaoszczędzić co nieco....
Usuńto moje ulubione pieczywo:) innego nie jem:)
OdpowiedzUsuńSuper:)
UsuńBardzo udane wypieki :) domowy chleb smakuje i pachnie najlepiej :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńPo ostatnim rachunku za prąd też piekę tak jak Ty i mrożę. Chlebek pierwsza klasa :-)
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo jest najlepsze :)
OdpowiedzUsuńdomowy chleb to jest to
OdpowiedzUsuń