czwartek, 20 stycznia 2022

Torcik z podwójną niespodzianką w wersji light

Witajcie, witajcie:)

W najbliższe 2 dni będziemy odchodzić Dzień Babci i Dziadka. Myślę, że to idealna okazja na przygotowanie torcika z podwójną niespodzianką. Nie będę ukrywać, że przygotowanie takiego prezentu zabiera ciut więcej czasu, ale okazja jest tak zacna, że warto się poświęcić. 

Dzięki użyciu "  lżejszych " składników torcik zyskuje mniejszą kaloryczności. W 100 g jest tylko 163 kcal. Myślę,że to dobre wieści, tym bardziej, że klasyczny torcik może mieć 350 I  więcej kalorii w 100 gramach.  Serdecznie zapraszam:)


Galaretka z pomarańczy:

250 ml świeżo wyciśniętego z pomarańczy 

1 łyżeczka agar-agar

Wkładka chrupiąca:

55 g margaryny wegańskiej 

20 g kakao

10 g orkiszu dumachnego

40 g płatków żytnich 

30 g melasy 

Biszkopt:

3 jajka

60 g mąki orkiszowej jasnej 

15 g kakao

6 łyżek erytrolu 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa jogurtowa:

400 g jogurtu naturalnego 

1 opakowanie galaretki ananasowej bez cukru 

4 łyżki erytrolu 

1 łyżeczka agar-agar

Dodatkowo:

200 g kremówki

1 puszka mleczka kokosowego 

Tortownica 18 cm i 16 cm



Galaretka z pomarańczy :

Do rondelka przelać sok i zagotować. Następnie dodać agar i wymieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i ostudzić. Naczynie o średnicy 10-12 cm wyłożyć folią spożywczą i przelać galaretkę, zostawić do stężenia. 

Wkładka chrupiąca:

Do rondelka przełożyć margarynę, melasę i kakao. Rozpuścić do połączenia składników, zdjąć z ognia i dodać orkisz i płatki. Wymieszać. 
Tortownicę 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia. 

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać erytrol i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać po 1 żółtku i stale miksować. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Wymieszać. 
Tortownicę 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec w 180 st około 35-40 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. 

Masa jogurtowa:

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, dodać agar i dokładnie wymieszać. Ostudzić zupełnie. Jogurt naturalny wymieszać z erytrolem i galaretką. Dokładnie wymieszać. 

Skladanie:

Biszkopt zostawić w tortownicy,zrobić dodatkowy " kołnierz " z folii rantowej. Wyłożyć 2 łyżki masy jogurtowej, następnie ułożyć galaretkę z pomarańczy i zalać resztą masy jogurtowej. Następnie ułożyć chrupiącą wkładkę.  Wstępnie torcik do lodówki na całą noc. 

Dekoracja:

Mleczko kokosowe wstawić do lodówki na dobę przed przygotowaniem tortu. 

Kolejnego dnia oddzielić stałą część od płynnej i ubić na sztywny krem ze śmietaną i erytrolem. Udekorować torcik po wierzchu tworząc piękną koronę. Smacznego. 















16 komentarzy:

  1. rewelacyjny torcik, ale by posmakował mojej babci!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi by się przydało przerzucić na wersje light :-)Torcik przepyszny, nawet tak bez okazji super :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny torcik i można zajadać bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o panie i dzieju dej mnie to na wynos:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny, lekki skład, a efekt niesamowity!
    Piękny torcik <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:) przy liczeniu kalorii trudno o spektakularny tort...

      Usuń
  6. Wyszedł super i na pewno był bardzo smaczny ^_^

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentuje się wspaniale, chętnie bym skosztowała!

    OdpowiedzUsuń