Dzień dobry:)
Ostatnio był przepis na pyszny domowy chlebek, a dzisiaj coś do niego. Pasta ze śledzia, z warzywami i koncentratem. Uwielbiam wszystko co jest z koncentratem. Ta pasta jest więc obłędna w smaku. Naprawdę trudno się powstrzymać przed zjedzeniem wszystkiego naraz 😉 pasta pyszna z ciemnym pieczywem, jasnym czy nawet na krakersach. Z krakersami może być świetną przystawką na karnawałowym stole. Może wypróbujecie?
115 g cebuli
30 g suszonych pomidorów
1 łyżka oleju
185 g ugotowanej marchewki
80 g ugotowanej pietruszki
200 g śledzia a' la matias
80 g koncentratu pomidorowego
Sól pieprz do smaku
2 łyżki słodkiego sosu chili
Śledzie zalać zimną wodą i zostawić na 12 godziny. Następnie dokładnie odsączyć.
Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić. Dodać kawałki suszonych pomidorów oraz 1/4 szklanki wody. Dusić do miękkości. Następnie dodać koncentrat i zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić zupełnie.
Do pojemnika blendera przełożyć zawartość patelni, dodać kawałki śledzia oraz ugotowanej warztwa. Zmiksować na pastę. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sosem chili. Wymieszać. Wstawić do lodówki na około godzinę. Smacznego.
Z podanych składników wychodzi duży słoik pasty. Mówię o słoiku 900 ml. 100 g pasty to około 84 kcal.
super przepis, zrobię dla taty!
OdpowiedzUsuńMam pytanie, że będzie smakować tak jak mnie:)
UsuńOstatnio robiłam podobną pastę z tuńczykiem. Chętnie wypróbuję ze śledziem
OdpowiedzUsuńZ tuńczykiem robiłam inną pastę, przepis wkrótce:)
UsuńFajny pomysł na pastę kanapkową :) śledź w zupełnie innej formie niż tradycyjna :)
OdpowiedzUsuńDokładnie.
UsuńPasty śledziowej jeszcze nie próbowałam. Ciekawy przepis. :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam:)
UsuńBardzo fajny pomysł, wypróbuję go niebawem z krakersami jako przekąskę do wina:)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak Ci smakowało:)
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńfajnie musi smakowac taka pasta
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis na pastę, smaczna musi być taka pasta, a z domowym pieczywem to już w ogóle petarda!!!
OdpowiedzUsuń