Witajcie:)
Wiem, że wielu z Was lubi chlebek bananowy. Szczerze powiem Wam, że ja sama jeszcze nie piekłam takiego chlebka, a że kilka bananów było już wyraźnie dojrzałych to w końcu postanowiłam popełnić to obłędne w smaku ciasto. Serdecznie zapraszam:)
3 banany- 250 g ( waga bez skórki)
1 jajko
70 g margaryny wegańskiej
20 g melasy
60 g erytrolu
40 g orzechów włoskich
200 g mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Margarynę roztopić. Zdjąć z ognia i do ciepłej dodać melasę i wymieszać.
Banany rozgnieść widelcem, dodać zawartość rondelka, wymieszać. Dodać jajko, erytrol i ponownie wymieszać.
Orzechy posiekać. Do mąki dodać proszek i sodę, oraz posiekane orzechy, wymieszać.
Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 35-45 minut, do suchego patyczka.
100 g to około 272 kcal.
Chlebek bananowy bardzo lubimy, a przyznaje się bez bicia, że dano go nie robiłam, więc trzeba będzie nadrobić zaległości :-)
OdpowiedzUsuńAch te zaległości 😉
UsuńBardzo lubię, chociaż dawno nie robiłam bo banany nie mogą doczekać bo na bieżąco zjadamy ;)
OdpowiedzUsuńU nas ostatnio często zostają babany więc trzeba kombinować;)
UsuńJa często banany wykorzystuję do takich szybkich ciast.
OdpowiedzUsuńTo zawsze dobry pomysł:)
UsuńTaki chlebek to miłość mojego męża. Kocha banany w każdej postaci
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam:)
Usuń