Dzień dobry:)
Przed nami kolejny weekend. Lubię na tą okazję zrobić jakąś sałatkę. Zawsze może być pysznym śniadaniem w sobotę lub w niedzielę. Ale doskonale sprawdzi się na spotkanie rodzinne lub jako drugie do pracy. Zresztą nie ważne z jakiego powodu ją przygotujecie, grunt, że jest pyszna, sycąca i stosunkowo lekka. Nawet osoba na diecie może pozwolić sobie na małą porcyjkę tej sałatki. Serdecznie polecam:)
220 polędwiczki z indyka
2 łyżki oliwy
Po 1 łyżeczce mielonej harrisy, curry i czosnku
170 g fasoli białej z puszki
55 g papryki czerwonej
75 ogórka konserwowego
150 g ugotowanego ryżu brązowego
30 g majonezu lekkiego
40 g majonezu wegańskiego
3 łyżki zalewy z ogórków
1/3 łyżeczki harrisy
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W misce wymieszać wszystkie przyprawy i oliwę, dodać indyka i odstawić na 20 minut. Po tym czasie usmażyć mięso do miękkości, ja podczas smażenia podlewam 1/4 szklanki wody i pozwalam mięsu " dojść". Zdjąć z ognia i ostudzić.
Do miski przełożyć zimny ryż, dodać odcedzoną fasolę oraz ogórka i paprykę pokrojoną w kostkę. Dodać indyka i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Z podanych składników wychodzi spora miska sałatki. 100 g sałatki to około 130 kcal.
Wygląda pysznie i urocza miseczka.
OdpowiedzUsuńPodwójnie dziękuję:)
UsuńBardzo smacznie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńI smaczna jest;)
UsuńTaka sałatka to musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńByła;))
UsuńMój Mężulek na diecie, więc sałatka w sam raz dla niego. :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam!:)
UsuńBardzo smaczne składniki i sałatka pięknie podana :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńTego typu sałatki zawsze smakują :)
OdpowiedzUsuńZgadam się w 100%
UsuńŚwietna, pożywna sałatka!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuńapetyczna sałatka
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuń