poniedziałek, 10 stycznia 2022

Batoniki z mielonej granoli

Dzień dobry:)

Dzisiaj mam dla Was coś obłędnie pysznego. Batoniki z grubo mielonej granoli z dodatkiem orzechów włoskich. Batoniki są ciut uzależniające więc uważajcie 😉warto po wystudzeniu przechowywać batoniki w metalowej puszce jak do pierniczków,będą " miękksze ". Zapraszam🙂




425 g mielonej granoli 

210 g orzechów włoskich łuskanych 

20 g wiórków kokosowych 

65 g erytrolu 

75 g masła orzechowego 

150 g daktyli 

30 g melasy 

Daktyle przełożyć do miski, zalać wrzątkiem i zostawić na godzinę.  Po tym czasie przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować. Gdyby miksowanie było utrudnione dodać 1/4 szklanki płynu po moczeniu daktyli. 

Do dużej miski przełożyć granolę, dodać posiekane orzechy oraz wiórki. Wymieszać. Dodać erytrol, masło orzechowe,daktyle i melasę. Dokładnie wymieszać, aby masa się kleiła. Jeśli tak się nie dzieje, dodać odrobinę wody z moczenia daktyli. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem. Piec 20 minut, wyjąć. Ostudzić zupełnie. Pokroić na małe batoniki. Smacznego. 







10 komentarzy: