Dzień dobry:)
Dzisiaj mam dla Was coś obłędnie pysznego. Batoniki z grubo mielonej granoli z dodatkiem orzechów włoskich. Batoniki są ciut uzależniające więc uważajcie 😉warto po wystudzeniu przechowywać batoniki w metalowej puszce jak do pierniczków,będą " miękksze ". Zapraszam🙂
210 g orzechów włoskich łuskanych
20 g wiórków kokosowych
65 g erytrolu
75 g masła orzechowego
150 g daktyli
30 g melasy
Daktyle przełożyć do miski, zalać wrzątkiem i zostawić na godzinę. Po tym czasie przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować. Gdyby miksowanie było utrudnione dodać 1/4 szklanki płynu po moczeniu daktyli.
Do dużej miski przełożyć granolę, dodać posiekane orzechy oraz wiórki. Wymieszać. Dodać erytrol, masło orzechowe,daktyle i melasę. Dokładnie wymieszać, aby masa się kleiła. Jeśli tak się nie dzieje, dodać odrobinę wody z moczenia daktyli.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem. Piec 20 minut, wyjąć. Ostudzić zupełnie. Pokroić na małe batoniki. Smacznego.
Muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńByły!:)
UsuńAle bym pochrupała :) i na jednym by się nie skończyło ;)
OdpowiedzUsuńTeż tak miałam;)
UsuńSuper :) bardzo lubię takie domowe batoniki, smaczniejsze i zdrowsze od sklepowych :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, takie zawsze najlepsze:)
UsuńSuper pomysł na batoniki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńŚwietne, zdrowe batoniki :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
Usuń