czwartek, 21 listopada 2024

Małe pieczone racuszki z jabłkami z piernikową nutą

Dzień dobry 🙂 

Matko jaka fatalna pogoda ostatnio! W takie dni zawsze mam ochotę na obiad, który ogrzeje i poprawia humor. I chyba nic mi się nie kojarzy z domowym ciepłem jak racuszki. A w związku z tym, że staram się ograniczać kalorie a na pewno nie ma potrzeby ich generować, więc tym razem przygotowałam racuszki w piekarniku. Trochę się bałam, że dziewczyny będą grymasić ale bardzo im smakowały. Racuszki są smaczne na ciepło, jak i na zimno więc można zabrać do szkoły czy do pracy. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis 🙂 

P.s. to pierwszy przepis zrobiony w nowym mieszkaniu 🤗




250 ml mleka w temperaturze pokojowej 

Ok. 230-250 gram mąki pszennej 

1 opakowanie drożdży instant 

1 jajko 

3 łyżki oleju 

2 łyżki cukru 

1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 

2 jabłka 


Do dużej miski przełożyć mleko, dodać cukier i jajko, dokładnie wymieszać.

Następnie stale mieszając dodawać mąkę. Ilość mąki zależy od jej jakość. Ciasto powinno być gęste ( u mnie wyszło 240 g mąki).

Na koniec dodać olej wraz z przyprawą do piernika i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie umyć jabłka i zetrzeć je razem ze skórką. Dodać do ciasta.

Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i łyżka nakładać porcję ciasta. Lekko rozsmarować.

Piec 15 minut w 180 st. Oprószyć cukrem pudrem i podawać.

Smacznego.







27 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja na chłodne dni. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Racuszki cudnie wyglądają :)
    Jeśli chodzi o pogodę, to nawet mi nie mów. Przedwczoraj padał śnieg i było tak ślisko, że się wyglebiłam xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O matko! Mam nadzieję że bardzo się nie potłukłaś?
      Pięknie dziękuję za miłe słowa 😘

      Usuń
  3. Pyszne racuszki. Ale mi narobiłaś smaku! 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niechcący, ale u nas obiad na słodko musi być przyjemniej raz na 10 dni, zwłaszcza gdy męża nie ma bo wiadomo że panowie takie rzeczy nie bardzo na obiad 😁

      Usuń
  4. Mnie to z domowym ciepłem kojarzy się bardziej gorrrący! gulasz, ale rozumiem, że trzeba gotować lekko i smacznie, a nie tylko zapchać paszczę chłopu idącemu do lasu narżnąć drzewa :-) Buziaczki, racuszki wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj gulaszu to szmat czasu nie jadłam, muszę w końcu nadrobić 🙂 bardzo dziękuję za miłe słowa i odwiedziny 😘

      Usuń
  5. Pyszotny i aromatyczny debiut w nowej kuchni:)
    Drożdżowe ciasto z piernikową nutą i jeszcze jabłka, to już zapach przedświąteczny:)
    Pomysł na racuchy z piekarnika bardzo fajny! Domyślam się jak fantastycznie smakują ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To coś pomiędzy racuszkami a drożdżówkami. Lubię smaki świąt, więc czemu by nie cieszyć się nimi dłużej? Gorące pozdrowienia 😘

      Usuń
  6. Super miałaś pomysł na racuszki z piekarnika, muszę tak kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, mniej tłuste więc można zjeść więcej 🤩

      Usuń
  7. Super pomysł i brawa dla Ciebie za pomysł z piekarnikiem.
    Dzięki temu placuszki są zdecydowanie bardziej dietetyczne, niż te tradycyjne.
    Uściski, Moniu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko bardzo dziękuję za docenienie moich wysiłków. Gorące pozdrowienia 😘

      Usuń
  8. oj tak jedzonko poprawia nastrój, fajny pomysł z piekarnikiem zamiast patelni i tłuszczu. Piernikowa nuta fajna na ten czas

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie lubię pieczonych jabłek, ale może w tej wersji bym się przekonała, bo racuszki wyglądają apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są w starej formie jabłka, więc inaczej smakują niż upieczonego w całości owoce, więc może się jednak skusisz?

      Usuń
  10. Mniam 😋😋😋 Na takie pochmurne i śnieżne dni,idealne 👍

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojej jak one wyglądają. Ale narobiłaś ochoty na racuszki. Już nie pamiętam kiedy ostatnio je robiłam, ale Twoja wersja bardzo mnie zainteresowała. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń