Dzień dobry 🙂
Witajcie w niedzielę. Szukacie pomysłu na obiad? Jeśli tak to ja serdecznie polecam drobiowe kieszonki pełne pieczarkowego farszu. W sumie pomysł jest prosty, ale naprawdę smaczny. Mój mąż był zachwycony. Bo w takiej wersji mięso zrobiłam tylko dla siebie i męża, bo wiedziałam że dziewczyny będą marudzić. Wobec tego składniki są podane tylko na dwie porcje, ale oczywiście można je dowolnie zwielokrotiać. Myślę że tak przygotowane mięso można podać na niedzielny " zwykły" obiad,a nawet na rodzinną uroczystość. Tym bardziej że część pracy można przygotować wcześniej. Mam nadzieję że kiedyś skusicie się na wykonaniem takiego danka. Będzie mi bardzo miło i oczekiwań serdecznie polecam 🙂
Spokojnej i rodzinnej niedzieli. Ja jutro wracam do pracy i muszę przyznać, że wyjątkowo mi się nie chcę. Tym bardziej że teraz taki gorący okres będzie. No ale trzeba się wdrożyć i będziesz z górki 😅
2 nieduże piersi z kurczaka
100 g pieczarek
8 cm pora
75 g sera żółtego tartego
Sól pieprz do smaku
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżka oleju
Marynata:
1 czubata łyżka ketchupu pikantnego
1 łyżka oleju
Sól pieprz do smaku
1/4 łyżeczki chili mielonego
Pieczarki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobno pokroić. Por pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać por i zeszklić. Następnie dodać pieczarki, odrobinę soli i dusić do zmniejszenia objętości przez grzyby. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać starty ser i wymieszać.
Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Zrobić nacięcie z boku piersi, ale nie przecinać do końca. Nałożyć obficie farsz i zamknąć kieszonkę wykałaczką.
Składniki marynaty dokładnie wymieszać i posmarować mięso z każdej strony. Zostawić na pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 200 st i wstawić mięso na około 25 minut. Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Smacznego.
Moja mama często robi tę kieszonki. Moi bliscy bardzo je lubią.
OdpowiedzUsuńMój mąż na pewno byłby zachwycony takim daniem.
OdpowiedzUsuńPierwsze słyszę o takim daniu, ale chętnie wypóbuję :)
OdpowiedzUsuńTo jest pyszne połączenie!
OdpowiedzUsuńDelikatny filet i aromatyczne pieczarki zapowiadają prawdziwą rozkosz dla podniebienia a te kieszonki wyglądają niesamowicie apetycznie!
Monia, Ty to masz mega pomysły!!!
Powrotu do pracy po urlopie nigdy nie lubiłam bo to nie jest przyjemne ale ...przechodzi się przez ten magiczny próg i już jest ok:)
Niech to będzie dobry tydzień dla Ciebie!
Buziaki 😘
Zdecydowanie to obiad dla nas!!
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie :) No, może bez pora, ale reszta OK.
OdpowiedzUsuńobiad pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńIdealny obiadek dla mnie, wspaniałe połączenie:)
OdpowiedzUsuńOstatnio o takim właśnie filecie nadziewanym myślałam. Wygląda przepysznie i w tym tygodniu muszę zrobić takie pyszności :D
OdpowiedzUsuńSuper mięsko 😋👍fajnie że bez panierki 👍zdrowe i smaczne 😋
OdpowiedzUsuńCoś w sam raz dla mojego męża. :)
OdpowiedzUsuńpychota!
OdpowiedzUsuńMonia, miłego tygodnia <3
OdpowiedzUsuńTe Twoje kieszonki wyglądają pięknie i z pewnością tak samo smakują.
A Twoje pomysły na takie dania są zupełnie wyjątkowe :)