niedziela, 24 listopada 2024

Drobiowe kieszonki z pieczarkami i serem żółtym

Dzień dobry 🙂 

Witajcie w niedzielę. Szukacie pomysłu na obiad? Jeśli tak to ja serdecznie polecam drobiowe kieszonki pełne pieczarkowego farszu. W sumie pomysł jest prosty, ale naprawdę smaczny. Mój mąż był zachwycony. Bo w takiej wersji mięso zrobiłam tylko dla siebie i męża, bo wiedziałam że dziewczyny będą marudzić. Wobec tego składniki są podane tylko na dwie porcje, ale oczywiście można je dowolnie zwielokrotiać. Myślę że tak przygotowane mięso można podać na niedzielny " zwykły" obiad,a nawet na rodzinną uroczystość. Tym bardziej że część pracy można przygotować wcześniej. Mam nadzieję że kiedyś skusicie się na wykonaniem takiego danka. Będzie mi bardzo miło i oczekiwań serdecznie polecam 🙂 

Spokojnej i rodzinnej niedzieli. Ja jutro wracam do pracy i muszę przyznać, że wyjątkowo mi się nie chcę. Tym bardziej że teraz taki gorący okres będzie. No ale trzeba się wdrożyć i będziesz z górki 😅




2 nieduże piersi z kurczaka 

100 g pieczarek 

8 cm pora 

75 g sera żółtego tartego 

Sól pieprz do smaku 

1/2 łyżeczki majeranku 

1 łyżka oleju 

Marynata:

1 czubata łyżka ketchupu pikantnego 

1 łyżka oleju 

Sól pieprz do smaku 

1/4 łyżeczki chili mielonego 


Pieczarki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobno pokroić. Por pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, dodać por i zeszklić. Następnie dodać pieczarki, odrobinę soli i dusić do zmniejszenia objętości przez grzyby. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać starty ser i wymieszać.

Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Zrobić nacięcie z boku piersi, ale nie przecinać do końca. Nałożyć obficie farsz i zamknąć kieszonkę wykałaczką.

Składniki marynaty dokładnie wymieszać i posmarować mięso z każdej strony. Zostawić na pół godziny.

Piekarnik rozgrzać do 200 st i wstawić mięso na około 25 minut. Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Smacznego.








13 komentarzy:

  1. Moja mama często robi tę kieszonki. Moi bliscy bardzo je lubią.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój mąż na pewno byłby zachwycony takim daniem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwsze słyszę o takim daniu, ale chętnie wypóbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest pyszne połączenie!
    Delikatny filet i aromatyczne pieczarki zapowiadają prawdziwą rozkosz dla podniebienia a te kieszonki wyglądają niesamowicie apetycznie!
    Monia, Ty to masz mega pomysły!!!
    Powrotu do pracy po urlopie nigdy nie lubiłam bo to nie jest przyjemne ale ...przechodzi się przez ten magiczny próg i już jest ok:)
    Niech to będzie dobry tydzień dla Ciebie!
    Buziaki 😘

    OdpowiedzUsuń
  5. To coś dla mnie :) No, może bez pora, ale reszta OK.

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealny obiadek dla mnie, wspaniałe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio o takim właśnie filecie nadziewanym myślałam. Wygląda przepysznie i w tym tygodniu muszę zrobić takie pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Super mięsko 😋👍fajnie że bez panierki 👍zdrowe i smaczne 😋

    OdpowiedzUsuń
  9. Coś w sam raz dla mojego męża. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Monia, miłego tygodnia <3
    Te Twoje kieszonki wyglądają pięknie i z pewnością tak samo smakują.
    A Twoje pomysły na takie dania są zupełnie wyjątkowe :)

    OdpowiedzUsuń