Dzień dobry 🙂
Zaczął się listopad,a więc już niedaleko do grudnia i mojego najukochańszego okresu w całym roku czyli Święta Bożego Narodzenia. Listopad i grudzień to miesiące w których dużo piekę wiele przeróżnych ciastek. Co prawda te są jeszcze z zeszłego roku , ale mam nadzieję że wkrótce otworzę tegoroczny sezon na wypiekanie ciasteczek. Póki co dziele się z Wami pomysłem na ciastka cytrynowe z żurawiną. Serdecznie zapraszam dalej a potem do piekarników i pieczemy razem 🫶
Udanego długiego weekendu 🥰
300 g mąki ryżowej
100 g cukru pudru
100 g erytrolu zmielonego na puder
2 jajka
100 g suszonej żurawiny
1 cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła roślinnego - miękkiego
Do miski przełożyć masło, dodać oba cukry i utrzeć na jasny krem. Następnie dodawać po jednym jajku, za każdym razem miksując.
Z wyszorowanej cytryny zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok i wymieszać.
Następnie przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać tylko do połączenia składników.
Żurawinę posiekać i dodać do ciasta wymieszać łyżką.
Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego lub dużego worka strunowego. Odciąć spory róg i wyciskać ciasto.
Blachy włożyć do lodówki na godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 180 st i piec ciastka 20 minut po 10 zamienić Blachy miejscami w piekarniku. Wyjąć ,ostudzić na kratce . Smacznego.
Też dużo piekę ciasteczek na Święta 🎅Takich jeszcze nie piekłam ,może wykorzystam Twój przepis 😁 pozdrawiam cieplutko 😘
OdpowiedzUsuńSuper ciasteczka. Chętnie się zainspiruję tym przepisem. :)
OdpowiedzUsuńNiewątpliwie warto skorzystać z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńIdealne do kawki i herbatki 🙂
OdpowiedzUsuńInspirujący przepis :) raz próbowałam upiec ciasteczka z mąki ryżowej, ale niestety nie wyszły, chętnie skorzystam z Twojej receptury :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Może być maka pszenna ?
OdpowiedzUsuńOczywiście, to żaden przymus używać mąki ryżowej.
UsuńDziękuję,
UsuńIdealne dla mojej córki z nietolerancją glutenu :-)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis!!
OdpowiedzUsuńAle smakołyk:):) Jak tylko ogarnę trochę ogród, będę piekła ciasteczka razem z Tobą. Pozdrawiam serdecznie:):):)
OdpowiedzUsuńThese lemon cookies with cranberries sound absolutely delicious and perfect for the holiday season! The combination of tangy lemon and sweet cranberries must make them so refreshing. I can't wait to try this recipe myself when cookie baking season begins!
OdpowiedzUsuńI just shared a blog, please let me know what you think: https://www.melodyjacob.com/2024/11/why-duex-float-portable-monitor-is-game-changer.html
Super wyglądają.
OdpowiedzUsuńJesień sprzyja pieczeniu. Ja też piekę różne ciasteczka , ale najczęściej maślane z różnymi dodatkami. Twoje na pewno były pyszne. Szczególnie lubię aromat cytryny w ciastach. Pozdrawiam serdecznie 🍄🍁🍂🍁
OdpowiedzUsuńO, brzmi pysznie! 🍪😍 Cytrynowe ciastka z żurawiną to świetny pomysł, idealne na nadchodzący świąteczny czas! Już czuję ten zapach unoszący się w domu! 🫖✨ Też uwielbiam piec w tym okresie, więc z niecierpliwością czekam na przepis. Wiesz co, chyba zacznę pieczenie trochę wcześniej, by poczuć magię Świąt już teraz! 🥰 Udanego weekendu również
OdpowiedzUsuńCiasteczka o moim ulubionym smaku, super :p Ja tez w tym okresie lubię piec więcej ciasteczek :)
OdpowiedzUsuńOkres świąteczny to też dla mnie czas, kiedy mam okazję coś upiec ;) Bardzo fajne ciasteczka. Wspaniale wyglądają! b :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i od serca :) <3