niedziela, 3 kwietnia 2022

Kostka wiosenna bez pieczenia

Dzień dobry:)

W większości regionów kraju krajobraz raczej zimowy niż wiosenny...dlatego na przekór pogodzie zapraszam na delikatną w smaku kostkę wiosenne. Nadziana budyniem, kremówką oraz owocami,a to wszystko bez pieczenia. Uwielbiak takie piękne ciasta, mogłabym na nie patrzeć i patrzeć:))Serdecznie zapraszam:)

P.s. pamiętajcie zachować wodę po wyciągnięciu stałej części z mleczka kokosowego. Wkrótce pokażę przepis gdzie ją wykorzystamy ( wodę można spokojnie zamrozić tak jak białka w słoiczku).




32-34 herbatniki 

500 ml mleka 

1 budyń o smaku ajerkoniaku 

2 łyżki erytrolu 

10 łyżeczek dżemu z czerwonej porzeczki, najlepiej domowego 

Masa egzotyczna:

250 ml śmietany kremówki 

1 puszka mleczka kokosowego 

140 g serka waniliowego 

2 śmietan-fix

2 łyżki erytrolu 

Garść winogron 

Garść miechunki peruwiańskiej 


Forma 20*20 cm

Noc przed przygotowaniem ciasta, wstawić do lodówki puszkę z mleczkiem kokosowym. 

Formę wyłożyć folią spożywczą lub aluminiowej, aby łatwiej było wyjąć ciasto. 

Ułożyć pierwszą warstwę herbatników. 

Z odmierzonego mleka odlać 1/2 szklanki, a resztę zagotować z erytrolem. Do pozostawionego mleka dodać proszę budyniowy i wymieszać, następnie wlać do gotującego się mleka. Stale mieszając gotować 2 minuty następnie zdjąć z ognia i wylać na herbatniki, wyrównać i zostawić do ostygnięcia, nałożyć po łyżeczce dżemu w kilku miejscach. Następnie wyłożyć drugą warstwę herbatników, wstawić do lodówki. 

Masa egzotyczna:

Kremówkę wstępnie ubić z erytrolem. Z mleczka kokosowego wyjąć stałą część i dodać do śmietany, ubić. Na koniec dodać serek i erytrol i ubić razem na sztywny krem. 

Owoce umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki( część owoców zostawić do dekoracji).

Na herbatniki nałożyć 2-3 łyżki kremu, rozsmarować. Dać owoce i resztę  kremu ( 2 łyżki odłożyć do dekoracji),wyrównać. Nałożyć ostatnią warto herbatników i wstawić do lodówki na całą noc. 

Kolejnego dnia pokroić ciasto na kostki i resztą kremu zrobić rozetki na każdej kostce, udekorować owocami. Smacznego. 








10 komentarzy: