Dzień dobry:)
W większości regionów kraju krajobraz raczej zimowy niż wiosenny...dlatego na przekór pogodzie zapraszam na delikatną w smaku kostkę wiosenne. Nadziana budyniem, kremówką oraz owocami,a to wszystko bez pieczenia. Uwielbiak takie piękne ciasta, mogłabym na nie patrzeć i patrzeć:))Serdecznie zapraszam:)
P.s. pamiętajcie zachować wodę po wyciągnięciu stałej części z mleczka kokosowego. Wkrótce pokażę przepis gdzie ją wykorzystamy ( wodę można spokojnie zamrozić tak jak białka w słoiczku).
32-34 herbatniki
500 ml mleka
1 budyń o smaku ajerkoniaku
2 łyżki erytrolu
10 łyżeczek dżemu z czerwonej porzeczki, najlepiej domowego
Masa egzotyczna:
250 ml śmietany kremówki
1 puszka mleczka kokosowego
140 g serka waniliowego
2 śmietan-fix
2 łyżki erytrolu
Garść winogron
Garść miechunki peruwiańskiej
Forma 20*20 cm
Noc przed przygotowaniem ciasta, wstawić do lodówki puszkę z mleczkiem kokosowym.
Formę wyłożyć folią spożywczą lub aluminiowej, aby łatwiej było wyjąć ciasto.
Ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
Z odmierzonego mleka odlać 1/2 szklanki, a resztę zagotować z erytrolem. Do pozostawionego mleka dodać proszę budyniowy i wymieszać, następnie wlać do gotującego się mleka. Stale mieszając gotować 2 minuty następnie zdjąć z ognia i wylać na herbatniki, wyrównać i zostawić do ostygnięcia, nałożyć po łyżeczce dżemu w kilku miejscach. Następnie wyłożyć drugą warstwę herbatników, wstawić do lodówki.
Masa egzotyczna:
Kremówkę wstępnie ubić z erytrolem. Z mleczka kokosowego wyjąć stałą część i dodać do śmietany, ubić. Na koniec dodać serek i erytrol i ubić razem na sztywny krem.
Owoce umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki( część owoców zostawić do dekoracji).
Na herbatniki nałożyć 2-3 łyżki kremu, rozsmarować. Dać owoce i resztę kremu ( 2 łyżki odłożyć do dekoracji),wyrównać. Nałożyć ostatnią warto herbatników i wstawić do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia pokroić ciasto na kostki i resztą kremu zrobić rozetki na każdej kostce, udekorować owocami. Smacznego.
ale smacznie wygląda ten deser!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie, super :D
OdpowiedzUsuńPyszny deser! <3
OdpowiedzUsuńKubki smakowe pracują od samego patrzenia :D
Wow, mega apetyczny deser, aż trudno się oderwać od tego widoku :)
OdpowiedzUsuńWow! To ciasto wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńsuper wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńależ to musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńPrzeniosłaś nas na egzotyczną wyspę
OdpowiedzUsuńMmmm... aż ślinka cieknie na widok tego ciacha :)))
OdpowiedzUsuńPyszności u Ciebie :)
OdpowiedzUsuń