Dzień dobry:)
Zapraszam Was dzisiaj na drugi pomysł na wykorzystanie poświątecznych rarytasów:). Mój mąż bardzo lubi białą kiełbasę, ja tak średnio...ostatecznie kupiłam jej ciut za dużo i w sumie od świątecznej niedzieli myślałam jak ją wykorzystać. I wymyśliłam! Doprawiłam porządnie papryką słodką, obsmażyłam i wpakowałam do kapusty kiszonej. A wiadomo, że wszystko co w kapuście to smaczniejsze jest. I tak powstało coś na kształt bigosu. Pyszne,porządnie doprawione i nic nie zmarnowane. Czyli tak jak lubię 😉wyszedł mi spory gar tego frykasu, dlatego pięknie popakowałam w woreczki strunowe i do zamrażarki, i będzie na awaryjne sytuacje. Serdecznie zapraszam:)
800 g kapusty kiszonej
8 sztuk białej kiełbasy
220 g pieczarek
1 cebula
1 puszka krojonych pomidorów
100 g koncentratu pomidorowego
6 łyżek oleju
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka białego pieprzu
Ziele angielskie
Liście laurowe
Goździki
Pieprz ziarnisty
Kapustę lekko odcisnąć z wody i pokroić. Przełożyć do dużego garnka, dodać ziele, liście laurowe, goździki i pieprz ziarnisty. Zalać wodą, aby kapustą była przykryta i wstawić na ogień. Gotować około 2 godziny.
W międzyczasie kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w półplasterki.
W małej miseczce wymieszać mielone przyprawy. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić połowę wymieszanych przypraw i gdy zaczną pachnieć wrzucić połowę kiełbasy. Smażyć aż będzie mieć ładny rumiany kolor,zdjąć z patelni. Na patelnię znów wylać 2 łyżki oleju, dać przyprawy i resztę kiełbasy. Tą porcję również porządnie obsmażyć.
W międzyczasie pokroić cebulę i pieczarki ( na ćwiartki). Na patelni rozgrzać resztę oleju i wrzucić cebulę z grzybami. Obsmażyć aż grzyby zmniejszą objętość.
Do kapusty dodać kiełbasę, pieczarki i pomidory z puszki. Dodać koncentrat, dokładnie wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu jeszcze 30-40 minut. Smacznego:)
pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńZjadła bym, mniamm.
OdpowiedzUsuńŚmiało częstuj się, wyszła naprawdę solidna porcja;)
UsuńJak wyszła duża porcja to ja się poczęstuje, bo wygląda znakomicie :D ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję I zapraszam:)
UsuńWyszło pysznie :) takie dania najczęściej smakują zaskakująco dobrze :)
OdpowiedzUsuńW pełni się zgadzam:)
UsuńSuper przepis! Zrobię z moją ulubioną białą kiełbasą z lokalnej masarni
OdpowiedzUsuńlubię takie dania
OdpowiedzUsuń