Dzień dobry:)
Uwielbiam święta Wielkanocne za to, że wtedy wymyślamy najpiękniejsze faszerowane jajka. Faszerowane jajka to w sumie danie całoroczne, rzekłabym, iż żadna impreza nie może się bez nich obejść...a jednak przed Wielkanocą powstaje najwięcej pysznych farszy do nich i uroczych dekoracji. Ja w tym roku popełniam "kwietne" jajeczka. Ja jestem nimi zachwycona, a jak się Wam podobją? :)
6 jajek
25 g tartego chrzanu
1,5 dużego plastra szynki konserwowej
50 g jogurtu naturalnego
1 łyżka siekanego szczypiorku
1 łyżka siekanej natki
Sól, pieprz do smaku
2 rzodkiewki
2 pomidorki curry
6 gożdzików
Z szynki foremką w kształcie kwiatka wykroić 6 kwiatuszków i odłożyć na bok. Resztę szynki poszatkować.
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i ostrożnie obrać ze skorupki. Odkroić oba końce i delikatnie wyjąć żółtko. Do pojemnika blendera przełożyć żółtka, dodać chrzan, jogurt i resztę szynki. Dodać zioła i zmiksować na gładko. Przygotowany farsz obficie nałożyć do białka. Na przód każdego jajka " przykleić " kwiatka z szynki. Zabezpieczyć goździkiem. Z rzodkiewki i pomidorków zrobić dekoracje i umieścić na górze. Jajka podać na szpinaku.
Smacznego.
jak wiosennie i radośnie!
OdpowiedzUsuńPiękne i bardzo pomysłowe <3
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda, super :)
OdpowiedzUsuń