sobota, 9 kwietnia 2022

Jajka - kwiatki z chrzanem

Dzień dobry:)

Uwielbiam święta Wielkanocne za to, że wtedy wymyślamy najpiękniejsze faszerowane jajka. Faszerowane jajka to w sumie danie całoroczne, rzekłabym, iż żadna impreza nie może się bez nich obejść...a jednak przed Wielkanocą powstaje najwięcej pysznych farszy do nich i uroczych dekoracji. Ja w tym roku popełniam "kwietne" jajeczka. Ja jestem nimi zachwycona, a jak się Wam podobją? :)




6 jajek

25 g tartego chrzanu 

1,5 dużego plastra szynki konserwowej 

50 g jogurtu naturalnego 

1 łyżka siekanego szczypiorku 

1 łyżka siekanej natki 

Sól, pieprz do smaku 

2 rzodkiewki 

2 pomidorki curry

6 gożdzików


Z szynki foremką w kształcie kwiatka wykroić 6 kwiatuszków i odłożyć na bok. Resztę szynki poszatkować.

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i ostrożnie obrać ze skorupki. Odkroić oba końce i delikatnie wyjąć żółtko. Do pojemnika blendera przełożyć żółtka, dodać chrzan, jogurt i resztę szynki. Dodać zioła i zmiksować na gładko. Przygotowany farsz obficie nałożyć do białka. Na przód każdego jajka      " przykleić " kwiatka z szynki. Zabezpieczyć goździkiem. Z rzodkiewki i pomidorków zrobić dekoracje i umieścić na górze. Jajka podać na szpinaku. 

Smacznego.






4 komentarze: