czwartek, 14 kwietnia 2022

Rolada wielkanocna

Witajcie, witajcie:)

Czy są tutaj entuzjaści rolad biszkoptowych? Ja je uwielbiam, mogłabym piec je co dzień. Mój mąż też szczególnie ten rodzaj ciasta. Tym razem przygotowałam roladę w wersji wielkanocnej czyli żółciutki biszkopt z bitą śmietaną i owockami. Lekkie, piękne i pyszne ciasto, czyli idealny wypiek na święta:)




Biszkopt:

5 jajek rozm. L

5 łyżek erytrolu 

5 łyżek cukru 

5 łyżek mąki 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Szczypta żółtego barwnika- opcjonalnie

Nadzienie:

450 ml śmietany kremówki 

3 łyżki erytrolu 

180 g ananasa z puszki 

1 kiwi 


Cukier i erytrol zmielić w blenderze z ostrzami, nie jest konieczne mielenia na puder, wystarczy że kryształki będą mniejsze.

Białka oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i delikatnie miksować do połączenia. 

Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i barwnikiem, ostrożnie wymieszać. 

Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i piec w 170 st około 25 minut, sprawdzać, aby biszkopt się nie przypiekł. Wyjąć z piekarnika, ułożyć na czystej ściereczce, zdjąć papier i wraz ze ściereczką zrolować. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. 

Nadzienie:

Śmietanę ubić na sztywno z erytrolem. 

Biszkopt rozwinąć, posmarować ubitą kremówką ( 3 łyżki odłożyć do dekoracji)Ułożyć cząstki ananasa oraz pokrojoną połówkę kiwi( drugą połowę zostawić do dekoracji). Zrolować i wstawić do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie posmarować resztą masy i udekorować owocami, wstawić roladę na godzinę do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego. 








8 komentarzy: