Witajcie, witajcie:)
Czy są tutaj entuzjaści rolad biszkoptowych? Ja je uwielbiam, mogłabym piec je co dzień. Mój mąż też szczególnie ten rodzaj ciasta. Tym razem przygotowałam roladę w wersji wielkanocnej czyli żółciutki biszkopt z bitą śmietaną i owockami. Lekkie, piękne i pyszne ciasto, czyli idealny wypiek na święta:)
Biszkopt:
5 jajek rozm. L
5 łyżek erytrolu
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta żółtego barwnika- opcjonalnie
Nadzienie:
450 ml śmietany kremówki
3 łyżki erytrolu
180 g ananasa z puszki
1 kiwi
Cukier i erytrol zmielić w blenderze z ostrzami, nie jest konieczne mielenia na puder, wystarczy że kryształki będą mniejsze.
Białka oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i delikatnie miksować do połączenia.
Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i barwnikiem, ostrożnie wymieszać.
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i piec w 170 st około 25 minut, sprawdzać, aby biszkopt się nie przypiekł. Wyjąć z piekarnika, ułożyć na czystej ściereczce, zdjąć papier i wraz ze ściereczką zrolować. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Nadzienie:
Śmietanę ubić na sztywno z erytrolem.
Biszkopt rozwinąć, posmarować ubitą kremówką ( 3 łyżki odłożyć do dekoracji)Ułożyć cząstki ananasa oraz pokrojoną połówkę kiwi( drugą połowę zostawić do dekoracji). Zrolować i wstawić do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie posmarować resztą masy i udekorować owocami, wstawić roladę na godzinę do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego.
Pyszna propozycja z nutką egzotyki
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ta rolada, na pewno jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńJak pięknie zrolowana :) pychotka :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam takie rolady, lekkie i pyszne :-)
OdpowiedzUsuńJaka piękna i kolorowa! <3
OdpowiedzUsuńBardzo lubię rolady :D Twoja prezentuje się smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda
OdpowiedzUsuń