środa, 6 kwietnia 2022

Sernik izaura z musem brzoskiwniowym

Witajcie:)

Zapraszam dzisiaj na moją wersję sernik izaura. Oczywiście jest w lekko odchudzonej wersji;). Ale taki miał być, bo miał być prezent dla koleżanki i dlatego nie ma zdjęcia w środku, ale spróbuję Wam opisać jego smak. Masa serowa jest wilgotna, a ciasto ciężkie i wilgotne, coś w stylu brownie. Koleżanka i jej goście zadowoleni, a i mnie ten sernik sprawił radość. Może I Wy skusicie się na tegoroczne święta na taki wypiek? Serdecznie zapraszam:)



Ciasto:

100 g masła

100 g erytrolu 

40 g kakao 

8 łyżek wody 

2 jajka 

100 ml mleka 

150 g mąki 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa serowa:

700 g sera na sernik z wiaderka 

3 jajka 

60 g erytrolu 

50 g cukru 

100 g masła 

3 łyżki ekstraktu waniliowego 

1 budyń waniliowy

Mus brzoskiwiniowy:

8 połówek brzoskwinię z puszki

1/4 szklanki zalewy

4 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki wody 

Dodatkowo:

Czekoladowe jajka- opcjonalnie 

Masło i bułka tarta do formy

Tortownica 18 cm

Ciasto:

Do rondelka przełożyć masło, cukier, kakao i wodę, zagotować do rozpuszczenia składników. Zdjąć z ognia i ostudzić. 
Następnie dodać jajka i wymieszać. W kolejnym kroku w dwóch partiach dodać mleko i mąkę raz z proszkiem i całość dokładnie wymieszać, odstawić na bok. 

Masa serowa:

Masło rozpuścić i ostudzić, odłożyć na bok.  Do miski wbić jajka, dodać oba cukry i utrzeć na jasny puszysty krem. Następnie łyżka po łyżce stale mieszając dodać ser ( w temperaturze pokojowej). Dodać ekstrakt i proszek budyniowy, wymieszać. W ostatnim kroku stale mieszając wlać cienką strużką masło.

Wykonanie:

Rant tortownicy wysmarować masłem I wysypać bułką tartą, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Zabezpieczyć od zewnątrz folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. 

Do formy na przemian wykładać ciasto i masę serową. 

Tortownicę wstawić do większej formy, wlać wrzątku na wysokość połowy tortownicy. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st ( góra-dół) i piec 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić sernik na godzinę. 

Następnie wyjąć na blat,zostawić do ostygnięcia po czym wstawić do lodówki na całą noc.

Mus brzoskiwiniowy:

Żelatynę namoczyć w wodzie, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali.

Owoce przełożyć do pojemnika blendera,dodać zalewę i zmiksować. Wlać rozpuszczoną żelatynę I wymieszać. Ostrożnie wyłożyć mus na sernik i zostawić do zastygnięcia. 
Przed podaniem opcjonalnie udekorować jajeczkami z czekolady. Smacznego. 







7 komentarzy:

  1. Ciekawie przerobiłaś popularne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis!
    A serniczek prezentuje się cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis, czasami są potrzebne takie odchudzone wersje np. serniczków ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam serniki, a Twój z musem brzoskwiniowym to prawdziwa uczta dla zmysłów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam serniki, a Twój zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik z brzoskwiniami to klasyka, ale w twoim wykonaniu bardzo ciekawie podana!

    OdpowiedzUsuń