Witajcie:)
Zapraszam dzisiaj na moją wersję sernik izaura. Oczywiście jest w lekko odchudzonej wersji;). Ale taki miał być, bo miał być prezent dla koleżanki i dlatego nie ma zdjęcia w środku, ale spróbuję Wam opisać jego smak. Masa serowa jest wilgotna, a ciasto ciężkie i wilgotne, coś w stylu brownie. Koleżanka i jej goście zadowoleni, a i mnie ten sernik sprawił radość. Może I Wy skusicie się na tegoroczne święta na taki wypiek? Serdecznie zapraszam:)
100 g masła
100 g erytrolu
40 g kakao
8 łyżek wody
2 jajka
100 ml mleka
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
700 g sera na sernik z wiaderka
3 jajka
60 g erytrolu
50 g cukru
100 g masła
3 łyżki ekstraktu waniliowego
1 budyń waniliowy
Mus brzoskiwiniowy:
8 połówek brzoskwinię z puszki
1/4 szklanki zalewy
4 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki wody
Dodatkowo:
Czekoladowe jajka- opcjonalnie
Masło i bułka tarta do formy
Tortownica 18 cm
Ciasto:
Do rondelka przełożyć masło, cukier, kakao i wodę, zagotować do rozpuszczenia składników. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Następnie dodać jajka i wymieszać. W kolejnym kroku w dwóch partiach dodać mleko i mąkę raz z proszkiem i całość dokładnie wymieszać, odstawić na bok.
Masa serowa:
Masło rozpuścić i ostudzić, odłożyć na bok. Do miski wbić jajka, dodać oba cukry i utrzeć na jasny puszysty krem. Następnie łyżka po łyżce stale mieszając dodać ser ( w temperaturze pokojowej). Dodać ekstrakt i proszek budyniowy, wymieszać. W ostatnim kroku stale mieszając wlać cienką strużką masło.
Wykonanie:
Rant tortownicy wysmarować masłem I wysypać bułką tartą, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Zabezpieczyć od zewnątrz folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Do formy na przemian wykładać ciasto i masę serową.
Tortownicę wstawić do większej formy, wlać wrzątku na wysokość połowy tortownicy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st ( góra-dół) i piec 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić sernik na godzinę.
Następnie wyjąć na blat,zostawić do ostygnięcia po czym wstawić do lodówki na całą noc.
Mus brzoskiwiniowy:
Żelatynę namoczyć w wodzie, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali.
Owoce przełożyć do pojemnika blendera,dodać zalewę i zmiksować. Wlać rozpuszczoną żelatynę I wymieszać. Ostrożnie wyłożyć mus na sernik i zostawić do zastygnięcia.
Przed podaniem opcjonalnie udekorować jajeczkami z czekolady. Smacznego.
Ciekawie przerobiłaś popularne ciasto!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńA serniczek prezentuje się cudownie! :)
Fajny przepis, czasami są potrzebne takie odchudzone wersje np. serniczków ;)
OdpowiedzUsuńjaki piękny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, a Twój z musem brzoskwiniowym to prawdziwa uczta dla zmysłów :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, a Twój zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńSernik z brzoskwiniami to klasyka, ale w twoim wykonaniu bardzo ciekawie podana!
OdpowiedzUsuń