środa, 30 marca 2022

Babka marchewkowa z lukrem

Dzień dobry:)

Dzisiaj mam dla Was przepis na babkę, ale trochę taką nie typową 😉przygotowałam ją z wiórków jakie my zostały po przygotowaniu soku. Chyba zdążyliście mnie poznać na tyle, że wiecie jak bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia....dlatego gdy córcia poprosiła o sok marchewkowy, od razu wiedziałam co upiekę z pozostałości. Babka jest wilgotna i odpowiednio słodka. Jeśli wolicie można dać tylko cukier i wtedy około 150 g należy go dać. I koniecznie nie zapomnijcie o skórce z pomarańczy bo świetnie wzbogaca smak marchewki. Serdecznie zapraszam:)






540 g wiórków z marchewki po przygotowaniu soku

4 jajka rozm. L

100 g masła - miękkiego 

250 mleka 

75  g cukru

75 g erytrolu 

350 g mąki 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 łyżeczka sody 

2 łyżki pokrojonej skórki z pomarańczy 

Lukier:

3 łyżki cukru pudru 

4 łyżeczki soku z cytryny 


Do miski przełożyć masło, dodać cukier I utrzeć na jasny krem. Następnie dodawać po 1 jajku i miksować do połączenia . Dodać wiórki z marchewki oraz skórki z pomarańczy i wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą i stopniowo dodawać do reszty składników i mieszać do połączenia. Na koniec dodać mleko i dokończyć miksowanie. 

Forme do babki z kominem oraz małą keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką i przełożyć ciasto. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st ( góra-dół) i piec około godzinę, do suchego patyczka. 

Wyjąć z piekarnika, zostawić do całkowitego ostygnięcia i uwolnić z foremki. 

Lukier:

Z cytryny wycisnąć sok. Dodawać po łyżeczce do cukru pudru, aby otrzymać konsystencje nadająca się do oblania babki. 

Smacznego. 







14 komentarzy:

  1. będzie idealna na Wielkanoc:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł :) babka będzie na pewno ozdobą świątecznego stołu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też nie lubię marnowania żywności, a taka babeczka na pewno jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham wszystkie ciasta marchewkowe, a Twoja babeczka jest cudowna! <3
    Uwielbiam też recykling w kuchni. Jeszcze bardziej zachęca mnie do kulinarnej twórczości :)
    Pozdrawiam ciepło :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie właśnie też, jakaś wtedy bardziej kreatywna jestem:)

      Usuń
  5. Ślinka cieknie :D Ja lubię muffinki marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z chęcią tez taką przygotuję <3

    OdpowiedzUsuń
  7. kiedys robiłam podobna i bardzo mi smakowała

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka babka to musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń