piątek, 25 marca 2022

Babeczki wielkanocne z niespodzianką

Witajcie:)

Testujecie już nowe pomysły na tegoroczną Wielkanoc? Ja początkowo miałam w planach nie "robić nowego na święta", ale gdy w zeszłym tygodniu córcia poprosiła o babeczki na wieczór filmowy z koleżankami z klasy, postanowiłam, że spróbuję jednak zrobić coś w nowej odsłonie. Na pierwszy ogień poszły babeczki. Zawsze są śliczne, dekoracyjne i nie ma ryzyka ,że nie wyjdą. Mogą być doskonałym zamiennikiem tradycyjnej babki. Możemy nie mieć możliwości upieczenia prawdziwej babki z różnych powodów, a babeczki robi się raz-dwa i radość na buźce gwarantowana. Tym razem zrobiłam mocno cytrynowe babeczki z czekoladowym jajeczkiem w środku. Cały sekret polega na wcześniejszym zmrożeniu czekolady....zaciekawieni? Zapraszam na przepis:)

 



180 g jogurtu naturalnego 

50 ml mleka 

2 jajka rozm. L

100 ml oleju 

80 g cukru 

250 g mąki 

2 łyżki proszku do pieczenia 

1 mała cytryna

16 czekoladowych jajecznek 

Dodatkowo:

120 g cukru 

6 łyżek wrzątku

Liofilizowane owoce 


Na 12 godzin przed pieczeniem do zamrażarki wstawić obrane ze " sreberka " jajeczka. 

Do miski przełożyć jogurt i mleko ( w temperaturze pokojowej), wymieszać. Dodać cukier i jajka i dokładnie wymieszać. 

Z wyszorowanej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok wprost do miski z płynami. Wymieszać. Dodać olej i ponownie wymieszać .

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski i wymieszać. 

Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami I nałożyć po czubatej łyżce ciasta. Następnie włożyć po 1 jajeczku, bezpośrednio wyjętym z zamrażarki. Wyrównać wierzch. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 25 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. 

Lukier:

Owoce  pokruszyć na płyn i odłożyć na bok. Do miski przesiać cukier puder i stopniowo dodawać wrzątek. Mieszać do uzyskania gęstego lukru. Nałożyć na każdą babeczkę i posypać pudrem z owoców, smacznego:)






4 komentarze: