środa, 23 marca 2022

Proste " kanapeczki" z ciasta francuskiego

Dzień dobry:)

Nie wiem czy już Wam wspominałam, że mąż mój pracuje w takim systemie, że idzie do pracy na 24 godziny. I muszę wtedy porządnie wyposażyć go w jedzenie. O ile śniadanie i obiad nie stanowią większego problemu, to z kolacją nie zawsze jest tak różowo...wtedy z pomocą przychodzi mi ciasto francuskie. Nie będę ukrywać, że najczęściej robię kultowe chyba już parówki w cieście francuskim:). Jak to mówi mój ślubny, paróweczki to zawsze z chęcią zje;). Jednakże ja czasem lubię zrobić " coś " innego. I tym razem zrobiłam jakby kanapki, ale na cieście francuskim, a nie na pieczywie. Pomysł się spodobał, smakował więc mamy kolejnego pewniaka na pracownicze kolacje. W sumie nie muszę o tym mówić, ale jednak wspomnę,  że są doskonałe na ciepło jak i na zimno. Serdecznie polecam:)




1 płat ciasta francuskiego 

1 czerwona cebula 

12 plastry ulubionej wędliny- u mnie z czosnkowym aromatem 

12 zielonych oliwek 

12 marynowanych grzybków

60 g sera żółtego 

Oliwa z oliwek 

Suszone oregano 


Ciasto wyjąć z lodówki na około 1/2 godziny przed przygotowaniem przekąski , dzięki temu nie przerywa się podczas rozwijania. 

Rozwinięte ciasto pokroić na 12 prostokątów( u mnie o wymiarach 6 cm na 12). Każdy posmarować delikatnie oliwą i oprószyć oregano. Następnie ułożyć po plastrze wędliny, cebuli i przekrojoną oliwkę. Ułożyć grzybki. 

Ser zetrzeć na tarce lub zmielić w blenderze z ostrzami i posypać całość. Zapiekać w 200 st około 25 minut  do ładnego zrumnienienia. Smacznego. 






13 komentarzy: