czwartek, 3 marca 2022

Wegańskie naleśniki z jabłkiem

Dzień dobry:)

Wiem, że tak jak lubicie naleśniczki. Dlatego dzisiaj zapraszam Was na wegańskie naleśniki z wody i mąki orkiszowej.  Mąka orkiszowa nadaje ciekawego orzechowego smaku. A uprażone jabłka dają cudowną słodyczy temu daniu. Wszystko jest takie smakowite, że musiałam się mocno powstrzymywać, aby nie zjeść wszystkich na raz;). Z podanych składników wyszło mi 10 naleśników. Tak przygotowane naleśniki są tak wszechstronnym daniem, że może to być deser,obiad czy kolacja nas słodko. Serdecznie polecam:)



 

Ciasto:

150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 

Ok. 200-220 ml wody mineralnej

50 g masła wegańskiego 

1 łyżka erytrolu 

1 łyżeczka cynamonu 

Jabłka:

3 Jabłka

1 łyżka erytrolu 

Sok z 1/2 cytryny 


Do małego rondelka przełożyć masło i roztopi. Ostudzić. 

Do miski przelać wodę( na początku 200 ml,w razie konieczności dolać),dodać mąkę, erytrol i cynamon. Zmiksować. Stale miksując dodawać masło. Odstawić na 20- 30 minut. Gdy ciasto bardzo zgęstnieje dodać wodę i wymieszać. 

Na rozgrzaną patelnię wylewać ciasto i smażyć naleśniki. 

Jabłka:

Owoce umyć, osuszyć i wykroić gniazda nasienne. Rozdrobnić w malakserze lub zetrzeć na dużych oczach tarki. Od razu skropić sokiem z cytryny. Przełożyć na patelnię, dodać erytrol i dusić do miękkości. 

Składanie:

Na połowie naleśnika rozłożyć jablka, złożyć w trójkąt. Podawać od razu. 

Smacznego. 






6 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie :) muszę kiedyś wypróbować mąkę orkiszową bo jeszcze nie miałam okazji ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na mące orkiszowej jeszcze nie robiłam, ale na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością będą pyszne, jak wszystko co robisz Iwonko;)

      Usuń
  3. Super naleśniki :) Na samej wodzie nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń