sobota, 19 marca 2022

Tort " Chomiczek "

Dzień dobry:)

Serdecznie zapraszam dzisiaj na uroczy torcik:) przygotowałam go z okazji urodzin mojej starszej córki. Moja córcia uwielbia swojego chomiczka i dlatego postanowiłam zrobić taką dekorację na tort. Być może to ostatni raz gdy mogę taki " słodki " torcik, za rok kończy 13 lat i pewnie już nie będzie chciała dziecięcego tortu;)

Zdaję sobie sprawę z moich marnych umiejętności plastycznych czy manualnych, ale dziewczynki dopatrzył się, że to chomiczek więc chyba nie jest najgorzej 😄



Biszkopt:
4 jajka 
4 łyżki erytrolu 
4 łyżki cukru 
4 łyżki mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa I:
330 ml śmietany kremówki 
150 g serka waniliowego 
3 ciastka w czekoladzie 
2 śmietan-fix

Masa II:
500 ml śmietany kremówki 
40 g białej czekolady 
1 łyżka erytrolu 

Wiśniowa żelka:
250 g wiśni ze słoika 
Sok z 1 pomarańczy 
2 łyżeczki żelatyny 

Dekoracja:
100 g mleka w proszku 
100 g cukru 
5 łyżek mleka 
Barwniki spożywcze 

Biszkopt:
Oba cukry przełożyć do malaksera i krótko zmiksować. Odłożyć na bok. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubić na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodać po 1 żółtku i wymieszać. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Płaską blaszkę o wymiarach 29*33 wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wyrównać. Piec w 180 śr około 15 minut, wyjąć i ostudzić. 
Z kartki papierem wyciąć kwadrat o boku 17 cm i wyciąć wg szablonu blaty z biszkoptu. Jeden blat będzie z dwóch kawałków.

Żelka:
Wiśnie zmiksować blenderem. Przełożyć do rondelka, dodać sok z pomarańczy i zagotować. W międzyczasie żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Wiśnie zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Wymieszać do jej rozpuszczenia, zostawić do ostygnięcia. Następnie przelać do płaskiej niedużej formy i zostawić do zastygnięcia. 

Masa I:
Śmietanę ubić z zagęstnikiem, dodać serek i dokończyć miksowanie. Ciastka posiekać i dodać do kremu, wymieszać. 

Masa II:
Śmietanę ubić na sztywno z erytrolem. Czekoladę zmiksować w blenderze z ostrzami i dodać do śmietany. Wymieszać. 

Składanie:
Na paterze ułożyć pierwszy blat, nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Nałożyć masę I i wyrównać. Nałożyć drugi blat, nasączyć go. Nałożyć odrobinę masy II i wyłożyć żelkę. Nałożyć masę  ( 3-4 łyżki odłożyć do dekoracji), wyrównać. Wstawić tort do lodówki na całą noc. 

Dekoracja:
Do miski przesiać cukier puder, dodać mleko w proszku i " zwykłe " mleko. Wyrobić na jednolitą masę. Podzielić na porcję i dodać odpowiednie barwniki. U mnie głównie pomarańczy bo robiłam chomika. Najlepiej zrobić sobie szablon na kartce i z masy plastycznej wycinać odpowiednie kształty. 

Kolejnego dnia resztą masy obłożyć tort i ułożyć cukrową dekorację. Smacznego:)





16 komentarzy:

  1. Monia torcik cudowny, zdolna jesteś :) Wszystkiego dobrego dla córci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie ♡
    Niesamowity tort! Prawdziwy talent :) Chciałabym umieć robić takie cuda! :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:) od 11 lat probuje rozwijać ten mój kunszt do dekoracji tortów, z różnym skutkiem, ale zawsze Bardzo się staram 😆

      Usuń
  3. Prześliczny, aż szkoda jeść :) 100 lat dla jubilatki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję:),w smaku naprawdę był zacny i do tego niezbyt kaloryczny;)

      Usuń
  4. Cudowny i jaki uroczy torcik! <3
    Serdeczne życzenia dla Córki! :*
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczny ten tort:) Wszystkiego najlepszego dla córeczki!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki uroczy na wierzchu, ale i smakowity wewnątrz, widzę pyszne warstwy, takie jak lubię!

    OdpowiedzUsuń