Dzień dobry:)
Serdecznie zapraszam dzisiaj na uroczy torcik:) przygotowałam go z okazji urodzin mojej starszej córki. Moja córcia uwielbia swojego chomiczka i dlatego postanowiłam zrobić taką dekorację na tort. Być może to ostatni raz gdy mogę taki " słodki " torcik, za rok kończy 13 lat i pewnie już nie będzie chciała dziecięcego tortu;)
Zdaję sobie sprawę z moich marnych umiejętności plastycznych czy manualnych, ale dziewczynki dopatrzył się, że to chomiczek więc chyba nie jest najgorzej 😄
4 jajka
4 łyżki erytrolu
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa I:
330 ml śmietany kremówki
150 g serka waniliowego
3 ciastka w czekoladzie
2 śmietan-fix
Masa II:
500 ml śmietany kremówki
40 g białej czekolady
1 łyżka erytrolu
Wiśniowa żelka:
250 g wiśni ze słoika
Sok z 1 pomarańczy
2 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
100 g mleka w proszku
100 g cukru
5 łyżek mleka
Barwniki spożywcze
Biszkopt:
Oba cukry przełożyć do malaksera i krótko zmiksować. Odłożyć na bok. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubić na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodać po 1 żółtku i wymieszać. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Płaską blaszkę o wymiarach 29*33 wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wyrównać. Piec w 180 śr około 15 minut, wyjąć i ostudzić.
Z kartki papierem wyciąć kwadrat o boku 17 cm i wyciąć wg szablonu blaty z biszkoptu. Jeden blat będzie z dwóch kawałków.
Żelka:
Wiśnie zmiksować blenderem. Przełożyć do rondelka, dodać sok z pomarańczy i zagotować. W międzyczasie żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Wiśnie zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Wymieszać do jej rozpuszczenia, zostawić do ostygnięcia. Następnie przelać do płaskiej niedużej formy i zostawić do zastygnięcia.
Masa I:
Śmietanę ubić z zagęstnikiem, dodać serek i dokończyć miksowanie. Ciastka posiekać i dodać do kremu, wymieszać.
Masa II:
Śmietanę ubić na sztywno z erytrolem. Czekoladę zmiksować w blenderze z ostrzami i dodać do śmietany. Wymieszać.
Składanie:
Na paterze ułożyć pierwszy blat, nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Nałożyć masę I i wyrównać. Nałożyć drugi blat, nasączyć go. Nałożyć odrobinę masy II i wyłożyć żelkę. Nałożyć masę ( 3-4 łyżki odłożyć do dekoracji), wyrównać. Wstawić tort do lodówki na całą noc.
Dekoracja:
Do miski przesiać cukier puder, dodać mleko w proszku i " zwykłe " mleko. Wyrobić na jednolitą masę. Podzielić na porcję i dodać odpowiednie barwniki. U mnie głównie pomarańczy bo robiłam chomika. Najlepiej zrobić sobie szablon na kartce i z masy plastycznej wycinać odpowiednie kształty.
Kolejnego dnia resztą masy obłożyć tort i ułożyć cukrową dekorację. Smacznego:)
Ale fajniutki, super ^_^
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńMonia torcik cudowny, zdolna jesteś :) Wszystkiego dobrego dla córci :)
OdpowiedzUsuńIza bardzo miła jesteś, dziękuję:)
UsuńCudowny!
OdpowiedzUsuń😘
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńNiesamowity tort! Prawdziwy talent :) Chciałabym umieć robić takie cuda! :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Bardzo dziękuję:) od 11 lat probuje rozwijać ten mój kunszt do dekoracji tortów, z różnym skutkiem, ale zawsze Bardzo się staram 😆
UsuńPrześliczny, aż szkoda jeść :) 100 lat dla jubilatki :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:),w smaku naprawdę był zacny i do tego niezbyt kaloryczny;)
UsuńCudowny i jaki uroczy torcik! <3
OdpowiedzUsuńSerdeczne życzenia dla Córki! :*
Pozdrawiam ciepło :)
Kasiu bardzo obie dziękujęmy:)
Usuńale śliczny!
OdpowiedzUsuńŚliczny ten tort:) Wszystkiego najlepszego dla córeczki!:)
OdpowiedzUsuńJaki uroczy na wierzchu, ale i smakowity wewnątrz, widzę pyszne warstwy, takie jak lubię!
OdpowiedzUsuńalez słodki
OdpowiedzUsuń