Dzień dobry:)
Święta to czas wielu przygotowań i czasem jest tak,że tego czasu nam brakuje albo zwyczajnie zapomnieliśmy, że jeszcze trzeba było coś przygotować. Paszteciki do barszczu to z pewnością jeden z ważniejszych dodatków na świątecznym stole ,ale również ciut zajmujący czas...dlatego mam dla Was przepis idealny- paszteciki z ciasta francuskiego. Ja swój farsz przygotowywałam od początku do końca do tego przepisu, ale przed samą Wigilią na pewno skorzystałabym z przygotowanej wcześniej kapusty z grzybami ( warto by ją tylko trochę posiekać) i włożyć do ciasta i zapiec. Prawda, że prosto i szybko? Dlatego nie dajmy się stresowi przedświątecznemu, bądźmy kreatywni ,a mówiąc wprost troszkę sobie ułatwmy. Będzie z pewnością pysznie i rodzinne,a o to przecież chodzi 🙂
2 opakowania ciasta francuskiego
400 g kapusty kiszonej
250 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
Sól, pieprz do smaku
1 jajko
Kapustę drobno posiekać i przełożyć do garnka i zalać wodą w takie ilości, aby kapustą była przykryta. Ugotować do miękkości. Odcedzić.
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. W międzyczasie pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do cebuli i dusić,aż płyn odparuje. Następnie dodać kapustę i przyprawy. Dusić całość około 5 minut i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto pokroić na prostokąty średniej wielkości, na jednej połowie ułożyć farsz i zlepić drugą częścią ciasta. Dokładnie docisnąć. Z reszty ciasta wykroić foremką w kształcie choinki dekoracje i układać na wierzchu każdego pasztecika. Roztrzepanym jajkiem posmarować każdy pasztecik.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 20-22 minut, do ładnego zrumnienienia. Smacznego.
fajny pomysł, i nie tylko na święta!
OdpowiedzUsuńZgadzam się:)
Usuńnie jadłem, ale przepis się przyda, smacznego ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, warto;)
UsuńFaktycznie fajne i szybkie rozwiązanie, a paszteciki wyglądają super:)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję, bardzo zależy mi na tym aby jedzenie ładnie wyglądało.
Usuńnoo tak super smaczny pomysł
OdpowiedzUsuń