Witajcie:)
Mam dzisiaj dla Was przepis na mini jabłeczniki. Jest to chyba pierwszy deser jaki wykonałam tylko z tego co było w domu, nic specjalnie nie dokupowałam, więc chyba to zero waste???
Ale od początku- w ubiegłym tygodniu zrobiłam po raz pierwszy zakupy spożywcze przez internet. Kupiłam jak zwykle owoce. W podziękowaniu za zakupy otrzymałam w prezencie duuużo owoców, w tym 8 pięknych i dorodnych jabłek. Postanowiłam z tych jabłek ugotować kompot, a z tyłu głowy już miałam ,że nie wyrzucę ugotowanych jabłek tylko zrobię jakąś szarlotkę. I ta myśl tak kiełkowała, że postanowiłam go urzeczywistnić. Chciałam również wykorzystać zapas suchego biszkoptu. I tak biszkopt został spodem jabłecznika. Początkowo wierzch miał być inny,ale po przejrzeniu lodówki okazało się, że jogurtowi kończy się termin i zrobiłam coś na kształt lebnah. I koniec końców wyszło naprawdę pysznie i chyba całkiem ładnie. Zapraszam:)
Spód:
200 g ciastek lub suchego biszkoptu
220 g bananów ( waga bez skórki)
1 czubata łyżka kawy inki
Masa jabłkowa:
760 g ugotowanych jabłek z kompotu
3 łyżeczki żelatyny
Masa jogurtowa:
650 g jogurtu naturalnego
1/2 cytryny
3-4 łyżki erytrolu
Dodatkowo:
Kakao do oprószenia
Masa jogurtowa:
Na sito położyć dwie warstwy ręcznika papierowego. Ułożyć na misce i wylać jogurt. Wstawić do lodówki na całą dobę.
Następnego dnia do powstałego serka dodać erytrol, otartą skórkę z cytryny i sok. Wymieszać. Wstawić do lodówki.
Spód:
Do pojemnika blendera z ostrzami przełożyć ciastka lub biszkopt i zmielić. Przełożyć do miski, dodać kawe inkę i wymieszać. Banany również zmiksować i dodać do mieszanki suchej,wymieszać.
Na dno dużej blachy wyłożyć papier do pieczenia i ustawić mniejsze foremki do mini tortów- u mnie 4 okrągłe i 4 kwadraty. Do każdej foremki dać po łyżce masy ciasteczkowej. Wyrównać i wstawić do lodówki na godzinę.
Masa jabłkowa:
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody i zostawić do napęcznienia.
Jabłka przełożyć do rondelka,zagotować. Ewentualnie dodać 1/4 szklanki wody. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać, można zmiksować blenderem. Ostudzić masę. Nałożyć po 100 g masy jabłkowej na spód. Wstawić do lodówki na 1,5 godziny.
Wykończenie:
Na masę jabłkową nałożyć po czubatej łyżce masy jogurtowej. I znów odłożyć na godzinę. Przed podaniem oprószyć kakao. Smacznego.
pyszny deser na weekend :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńŚwietny pomysł na spód deserków!
OdpowiedzUsuńTeż mi się podoba, nie jest taki twardy jak ten na bazie masła.
UsuńSuper pomysł na wspaniały deser :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńPysznie, prosto i bez pieczenia :D Super :-)
OdpowiedzUsuńCzasem trzeba sobie ułatwić;)
Usuńświetny pomysł na deserki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu:)
Usuń